Caldes i 13 municipis més del Vallès Oriental signen un acord per abordar conjuntament els conflictes amb els senglars

Dimecres, 14 de juliol de 2021 a les 14:15

14 municipis del Vallès Oriental, entre els quals Caldes de Montbui, signen un conveni per col·laborar en la gestió dels conflictes relacionats amb els senglars i dissenyar un pla d’acció conjunt

Aquest dimecres 14 de juliol s'ha presentat a Granollers el conveni de col·laboració interadministrativa dels 14 ajuntaments del Vallès Oriental que han decidit treballar conjuntament en la gestió dels conflictes provocats pels senglars. Els municipis que han signat aquest acord són Bigues i Riells, Caldes de Montbui, Canovelles, Granollers, l'Ametlla del Vallès, les Franqueses el Vallès, Lliçà d'Amunt, Lliçà de Vall, Martorelles, Montmeló, Montornès del Vallès, Parets del Vallès, Santa Eulàlia de Ronçana i Vilanova del Vallès.

La presència de senglars en àrees urbanes i periurbanes és cada cop més freqüent i pot produir danys a cultius, accidents de trànsit, atacs a animals domèstics o malmetre parcs, jardins i mobiliari urbà. L'Ajuntament de Granollers va promoure l'abril de 2019 una primera trobada tècnica a Palou amb ajuntaments de l'entorn i amb diversos experts per tal de treballar conjuntament, com a territori, aquesta problemàtica. D'aquesta reunió en va sorgir la necessitat de signar un conveni per tal de fer de manera planificada diverses accions coordinades i reduir els problemes que produeix la presència de senglars en aquests 14 municipis del Vallès Oriental.

A la presentació del conveni, hi han participat representants dels 14 municipis i de la Generalitat. Per part de l’Ajuntament de Caldes de Montbui, hi ha participat Núria Carné, regidora d’Agricultura, Ramaderia i Horts Domèstics. En representació del Govern, hi ha assistit Josep Maria López, de la secció de Caça i Pesca del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat.

Un acord pioner a Catalunya

L’objectiu de l’acord és reduir els conflictes amb els senglars de forma planificada i coordinada en l'àmbit dels municipis signats. Per això, el conveni preveu l'elaboració d'una diagnosi i el desenvolupament d'un pla d'acció sobre la gestió de la població del senglar en el marc d'una cooperació intermunicipal i el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya.

A més, es crearà una Comissió tècnica formada com a mínim per un representant de cada ajuntament i també del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya. Aquesta comissió s'encarregarà d'estudiar les actuacions necessàries per mitigar els efectes de la presència de senglars i redactar la diagnosi i el pla d'acció. Aquesta comissió es reunirà com a mínim cada sis mesos.

El conveni, que en les seves característiques és pioner a Catalunya, té una vigència de 4 anys prorrogable i s'hi podran adherir els ajuntaments de termes municipals contigus a alguns dels municipis signants de l'acord, prèvia valoració de la comissió tècnica.

Darrera actualització: 14.07.2021 | 14:07