Ajornada la inauguració de la plaça de la Font del Lleó fins el 25 de novembre

Dijous, 15 de novembre de 2018 a les 18:00

S'ajorna la inauguració de la plaça de la Font del Lleó fins diumenge 25 de novembre a les 12 h, per la previsió de pluja. L'acte, presidit pel president del Parlament de Catalunya, comptarà amb un concert de música de cambra.

La inauguració de la plaça de la Font del Lleó, prevista per diumenge 18 de novembre, queda ajornada fins el diumenge 25 de novembre a les 12 h, amb motiu de la previsió de pluja. Com estava previst, es farà un acte que vol acollir tot el poble i que comptarà amb la presència del president del Parlament de Catalunya, Roger Torrent, i un concert de l’Orquestra de Cambra Terrassa 48.

La Fira de Nadal, primera activitat que acollirà la nova plaça

A banda del dia de la inauguració, l’activitat tornarà a la plaça el primer cap de setmana de desembre amb l’emblemàtica Fira de Nadal, una de les primeres que es celebren a Catalunya. De fet, la darrera edició de la Fira, el desembre del 2017 i el Ball de Plaça de la Diada de Sant Antoni, el gener d’aquest any, van ser les darreres activitats que va acollir la plaça abans de la seva remodelació.

Les obres van començar la segona setmana de febrer amb la retirada de llambordes i l'afectació total de la plaça, tot i que els treballs preparatius van començar abans. Els treballs es van adjudicar a la unió temporal d'empreses (UTE) integrada per ROGASA i REHACSA per valor de 902.086,07€ (es va licitar per 1.187.254,63€) i compten amb una subvenció de la Llei de Barris que cobreix el 50% del cost.

Les excavacions prèvies van propiciar dues importants descobertes

En tractar-se d'una zona d'interès arqueològic, les obres d’urbanització de la plaça han estat condicionades per tot un seguiment arqueològic previ que es fa fer l’any passat i per les troballes de restes romanes i medievals. En aquest sentit, les excavacions prèvies, que es van realitzar durant l’any 2017, van propiciar dues grans descobertes. Una va ser un cap de marbre blanc de mida natural que havia format part d’una escultura romana. Una representació del deu Apol·lo esculpida en mabre de Paros (Grècia) a la Roma del segle II D.C. i que va aparèixer en el rebliment de la piscina termal que hi ha al davant del conjunt visitable. Es troba en bon estat de conservació i suposa el primer cap d’escultura romana que surt a Caldes de Montbui associat a una estratigrafia. L’altre va ser la nova piscina romana descoberta en el subsòl de la plaça i davant el Museu Thermalia, de dimensions més reduïdes. Amb aquesta, ja són 4 les piscines localitzades en aquest àmbit, la més important la «natatio» de davant les Termes Romanes, una bassa rectangular de 15 metres d’allargada considerada una de les més grans de Catalunya i de tota la península ibèrica. També es van localitzar altres restes, com una petita piscina, part d’una tercera i una zona de conduccions d’aigua i probable enjardinament que confirmen l’extensió i complexitat del conjunt termal. Durant l’excavació també es van poder datar restes de l’urbanisme baixmedieval de la vila termal i també dels segles XIV fins al XX.

La plaça del poble, pensada pel poble

La urbanització de la plaça s’ha fet en base al projecte presentat per l’estudi Volta Arquitectura + AR47 que van incorporar a la proposta les exigències urbanístiques, geològiques, socials i turístiques d’aquest centre neuràlgic calderí, i també els resultats d’un procés de participació ciutadana que recull les prioritats d’entitats i veïns de Caldes de Montbui.

La plaça de la Font del Lleó continuarà representant la singularitat termal de la vila, sent la plataforma principal de fires i manifestacions culturals i tradicionals, posant en valor els elements patrimonials que acull i fent honor a la història més antiga i més recent del municipi. A més, es converteix en una plaça més amable i més accessible, per quan només calgui passejar-la i admirar-la.

Llambordes, aigua i vapors termals

La nova plaça vol potenciar la presència de l’aigua termal en totes les seves versions. Per això incorpora una nova font, que fa de muret davant les Termes Romanes, i soluciona el difícil accés a la Font del Lleó per a persones amb mobilitat reduïda. Com un recordatori permanent de les «natatios» que existeixen en el subsòl, els perfils d’aquestes antigues piscines romanes incorporen en la superfície de la nova plaça un circuït tancat d’aigua termal que s’obrirà els mesos d’hivern perquè, en contrast amb el fred, aporti vapor a l’emblemàtica plaça fent un homenatge constant al fet termal que caracteritza Caldes de Montbui.

També contempla la conservació de la llamborda, col·locant la llamborda original (polida i tallada linealment) al centre, on conviu amb llamborda de granit als perímetres, i fent servir les alineacions de la pedra per integrar i donar protagonisme als elements patrimonials que acull la plaça, com les Termes o la Font.

El joc de paviments distingeix els diferents espais i nivells de la plaça, perquè tot l’espai està construït en un únic pla que facilita la celebració de tot tipus d’esdeveniments i l’accessibilitat.

Finalment, es conserven els fanals i es potencien, en la mesura que un subsòl ple de vestigis romans ho permet, les zones verdes amb alzines, arbres que avui han començat a poblar la plaça, una espècie de gran bellesa i tradició mediterrània, que ja antigament envoltava les termes romanes.


 


 

Darrera actualització: 15.11.2018 | 18:12