Aprendre de l’experiència francesa i escurçar el camí entre Caldes i Saint Paul – lès - Dax

Divendres, 12 d'abril de 2019 a les 14:00

La comitiva calderina que ha visitat Saint Paul torna carregada de nous coneixements sobre formes d’explotar el termalisme i de nous espais de trobada i relació professional, educativa i social

17  representants calderins han viatjat aquesta setmana a França per participar en l’intercanvi d’experiències i coneixements entre les viles agermanades de Caldes de Montbui i de Saint Paul – lés – Dax (SPLD). Durant la seva estada  han visitat balnearis i circuits termals, la fàbrica municipal de creació del fang termal i els espais per a la seva aplicació terapèutica. També han entrat en contacte amb l’Institut de Termalisme i les formes de formació professional relacionada amb el sector termal que ofereix el sistema educatiu francès. I, finalment, han aprofitat la trobada per intensificar la relació entre l’Associació Amics d’Europa i el Comité de Jumelage, les dues entitats que lideren l’agermanament dels pobles català i francès.

El grup de calderins ha tornat amb informació valuosa sobre formes diferents d’aprofitar els recursos termals, com ara convertir-los en una forma de prevenció sanitària reconeguda i finançada per l’administració pública o en una sortida professional de prestigi i de gran utilitat socio-sanitària.

Gràcies a aquest viatge sorgeixen tres grans eixos que amplien les potencialitats de l’agermanament: el termalisme sanitari, l’intercanvi entre estudiants i la formació professional basada en el sector termal. I creix, d’altra banda, el sentiment de comunitat i de col·laboració entre les dues poblacions europees.

Caldes de Montbui rebrà una comitiva francesa la novembre que culminarà aquesta experiència d’intercanvi sectorial.

Educació i formació professional termal

Destaca de l’estada les visites al Collège Danielle Mitterrand i el Lycée Haroun Tazieff de Dax per valorar possibilitat de fer intercanvis entre grups d’alumnes calderins i francesos  o estades estudiantils de llarga durada.

També ha estat cabdal conèixer l’Institut de Termalisme de Dax, que depèn de la Universitat de Bordeus.

Des de fa 20 anys, aquest institut ofereix formació d’agent termal (600 h) equivalent a un grau mig de formació professional. Els alumnes entren en contacte amb una formació integral sobre la gestió de centres termals que inclou: tècniques termals, comunicació interna i organització d'equip, comunicació amb els usuaris, prevenció i seguretat i higiene i manteniment dels materials i equipaments.

El mateix institut ofereix, entre altres coses, tres especialitzacions universitàries de termalisme de 180 crèdits cadascuna sobre salut i tecnologies, salut i administració de centres de benestar i salut i nutrició; i un diploma universitari de pràctiques de tractaments en hidroteràpia.

Fang termal i prevenció sanitària

La comitiva ha entrat en contacte amb un model diferent d’explotació del fet termal amb una important intervenció del sector públic, en atenció als beneficis preventius i terapèutics que ofereixen els seus tractaments.

Un exemple és la visita a les instal·lacions de dos centres termals que ofereixen diferents tractaments per prescripció mèdica i en part finançats per l’estat. El sistema sanitari francès proposa estades de tres setmanes per realitzar cures termals i reemborsa als usuaris el 65% del cost dels tractaments i l’atenció mèdica rebuda seguint les indicacions del metge de capçalera i del metge especialitzat en hidrologia mèdica.

Un altre exemple ha estat la fàbrica pública de fang, on els calderins han vist com es processa la matèria primera extreta del riu i es converteix en fang termal que evita i millora mals com l’artritis i patologies de la pell, entre altres

La comitiva ha pogut saber més sobre aquest cluster termal format pel sector públic, empreses balneàries i universitat i centrat en la recerca i investigació  de la regió d'Aquitània. La missió d’aquest grup és treballar conjuntament per la millora de la qualitat de vida de determinats pacients i incidir en la investigació, innovació i promoció del món termal.

El Comité de Jumelage de SPLD, la peça imprescindible

Aquesta trobada ha posat en relleu, de nou, la importància de la feina que està fent el Comité de Jumelage de SPLD en la consolidació de l’agermanament entre les dues poblacions. La presidenta, Annie Faget, ha acompanyat la comitiva en tot moment, sovint amb altres membres de l’associació francesa, per visualitzar l’interès i la confiança que la societat de SPLD diposita en aquest escenari de relació i amistat amb Caldes de Montbui. Amb ells ha estat també el president de l’Associació d’Amics d’Europa, Pau León, fent palès aquest interès recíproc en l’agermanament.

El Comité compta amb més d'un centenar de socis, molts dels quals han visitat la vila catalana en diverses ocasions. Per fomentar l’esperit d’unió entre pobles europeus, l’entitat ofereix al seus associats classes de castellà i anglès, balls i activitats culturals, i exposicions i xerrades relacionades amb el Dia d'Europa.

La relació entre les dues associacions d'agermanament es consolida dia a dia mitjançant una voluntat comuna d'intercanvi d'experiències culturals i socials i, en ambdós casos, amb el suport dels seus Ajuntament.

Si voleu formar part de l'Associació d'Amics d'Europa de Caldes que promou l'argemanament poseu-vos en contacte amb: caldes.saintpaul@gmail.com .

Més informació sobre el Comité de Jumelage a: http://jumelagesaintpaul.blogspot.com/

La comitiva calderina

De Caldes de Montbui han viatjat representants del sector turístic i termal (hotels, balnearis i una agència de viatges especialitzada en turisme de benestar), del sector educatiu (un institut), mitjans de comunicació i representants tècnics i polítics de l’Ajuntament dels departaments d’Educació, Participació Ciutadana, Comunicació, Govern Obert, Desenvolupament Econòmic, Joventut, Turisme i Termalisme i Cultura i Patrimoni, entre altres. També formaran part de la comitiva membres de l’Associació Amics d’Europa, entitat que dinamitza l’agermanament amb Saint Paul des de la seva formalització, l’any 2012.

Germans termals des del 2012

Caldes de Montbui i Saint Paul – lès – Dax van formalitzar l’agermanament l’any 2012, motivats per les similituds entres les dues viles termals i per la coincidència en els objectius de futur dels dos municipis. Caldes i Saint Paul són municipis posicionats com destinacions de turisme termal de qualitat, sostenible i responsable. Els dos municipis defensen, també, la comunicació entre pobles europeus per augmentar el potencial de les seves societats i les seves economies locals.

Saint Paul - lès - Dax és una població francesa situada a la regió d’Aquitania (Landas) que comparteix amb Caldes de Montbui la condició de vila termal. El municipi gaudeix d’una situació privilegiada en mig de paratges naturals protegits, a la vora dreta del llac Adour i a pocs kilòmetres de l’Atlàntic i dels Pirineus.

 

Perfils i xarxes d’interès: @thermaliaCALDES - @saintpaullesdax (facebook) - #CaldesBull - #educaldes

 

Darrera actualització: 12.04.2019 | 14:06