Projecte de reurbanització de la plaça de la Font del Lleó

El projecte urbanístic aprovat definitivament del 29 de juny de 2017 és el fruit d’un procés de participació ciutadana que posa en relleu les prioritats d’entitats i veïns de Caldes de Montbui.

L'any 2017 és previst l'inici de la reurbanització de l’espai més emblemàtic de la vila termal, segons el projecte presentat per l’estudi Volta Arquitectura + AR47.

Els redactors de l’estudi han incorporat a la proposta les exigències urbanístiques, geològiques, socials i turístiques d’aquest centre neuràlgic calderí. La plaça de la Font del Lleó seguirà representant la singularitat termal de Caldes de Montbui, sent la plataforma principal de fires i manifestacions culturals i tradicionals, posant en valor els elements patrimonials que acull i fent honor a la història més antiga i més recent del municipi. I, a més, es convertirà en una plaça més amable i més accessible, per quan només calgui passejar-la i admirar-la.

 

Llambordes, aigua i vapors termals

La proposta per a la nova plaça preveu potenciar la presència de l’aigua termal en totes les seves versions. Incorpora una nova font, al costat del banc que farà de muret davant les Termes Romanes, que soluciona el difícil accés a la Font del Lleó per a persones amb mobilitat reduïda. I converteix les escletxes de drenatge de l’aigua pluvial en espais de sortida dels vapors termals, com un recordatori permanent de les natatios que existeixen en el subsòl i un homenatge constant al fet termal.

També contempla la conservació de la llamborda, col·locant la llamborda original (polida i tallada linealment) al centre, on conviurà amb llamborda de granit als perímetres, i fent servir les alineacions de la pedra per integrar i donar protagonisme als elements patrimonials que acull la plaça, com les Termes o la Font.

A més, només el joc de paviments distingirà els diferents espais i nivells de la plaça, perquè tot l’espai estarà construït en un únic pla que facilitarà la celebració de tot tipus d’esdeveniments i l’accessibilitat.

Finalment, es conservaran els fanals i es potenciaran, en la mesura que un subsòl ple de vestigis romans ho permeti, les zones verdes amb alzines (l’arbre que antigament envoltava les termes i espècie de gran bellesa i tradició mediterrània).

Darrera actualització: 02.11.2017 | 10:12