Nova trobada de la comissió ciutadana del projecte Caldes ciutat amiga de la gent gran

Dijous, 29 de novembre de 2018 a les 00:00

Ajuntament i els representants de la gent gran del municipi, es reuneixen per parlar de la nova guia de recursos i d’altres eines i serveis adreçats especialment al col·lectiu de gent gran

Representants de l’ajuntament i de la gent gran s’han reunit aquest dimecres 28 de novembre en la que ha estat la tercera trobada del projecte «Caldes ciutat amiga de la gent gran» des que aquest es va iniciar, després de l’adhesió del municipi al programa «Ciutats amigues de la gent gran» formalitzada en el ple de l’abril del 2016.

La regidora d’Acció Social Pilar Aznar ha explicat les accions que, a partir de les necessitats detectades i expressades en el procés participatiu, proposa dur a terme l’Ajuntament com la creació d’una guia de recursos específics per a la gent gran, el disseny de cursos de formació en les TIC, la creació de serveis d’informació o la inserció d’un espai específic per aquest col·lectiu al web municipal.

En tractar-se d’un procés participatiu, la regidora ha expressat la necessitat que siguin els propis membres de la comissió de gent gran què defineixin tant el format com els continguts dels serveis d’acord amb les seves pròpies necessitats. De fet, en aquesta trobada ja s’ha començat a treballar en la definició de la Guia de Recursos, i més endavant es treballarà en la definició de l’espai al web.

Antecedents
Caldes es va adherir a aquest projecte en el Ple de l'abril de 2016 i la iniciativa està sent liderada per l’Ajuntament, la Fundació Santa Susanna i la Diputació de Barcelona.

El projecte estableix un calendari d'actuacions de 5 anys: durant el primer i segon any es fa la planificació (que inclou definir les actuacions i el pla d'acció i realitzar el diagnòstic participatiu); del tercer al cinquè anys es farà la implementació i el seguiment; i a final del 5è any es farà l'avaluació del progrés.

A Caldes, el juny de 2016 es va fer la primera convocatòria ciutadana i l’abril del 2017 la segona trobada. Durant aquest temps s’ha treballat en la primera fase de diagnosi participatiu i ara comença la segona fase amb la implementació i el seguiment de les accions definides.

Caldes, ciutat amiga de la gent gran té com a principal objectiu l'envelliment actiu en el marc d'una xarxa mundial de ciutats i que ha de ser desenvolupat en xarxa a través de la col·laboració de tots els agents locals relacionats amb la gent gran. El projecte gira a l'entorn de vuit dimensions:

  • Participació social i cívica

  • Mobilitat i transport

  • Accessibilitat i ús dels espais públics i privats

  • Habitatge

  • Serveis socials i de salut

  • Relacions de suport i ajuda mútua

  • Respecte, desigualtats i condicions d’inclusió

  • Comunicació i informació

Ciutats amigues de la gent gran

«Ciutats amigues de la gent gran» és un programa que ha impulsat l'Organització Mundial de la Salut (OMS) a favor de la salut i el benestar de les persones grans. Té com a principal objectiu l'envelliment actiu en el marc d'una xarxa mundial de ciutats.

El projecte s'adreça a tot un col·lectiu que, en el cas de Caldes, és nombrós i format per persones majoritàriament actives, autònomes i amb un gran potencial d'implicació en l'entremat social del municipi. I vol tenir en compte, de manera especial, l'atenció a les persones d'aquest col·lectiu amb menys autonomia i més risc d'exclusió social.

D'altra banda, la proposta esdevé una oportunitat per treballar conjuntament en el marc d'una xarxa mundial d'experiències, contactes i complicitats unides per assolir els objectius marcats i que es materialitza en la Xarxa Mundial de Ciutats Amigues promoguda per l'OMS.


 


 

 

Darrera actualització: 30.11.2018 | 14:36

Imatges