El Museu Thermalia inaugura una exposició de referència sobre termalisme

Dimecres, 19 de febrer de 2020 a les 00:00

L'exposició permanent de termalisme del Museu Thermalia, que s'inagurarà el 15 de març a les 12h, actualitza i canvia espais, amb l'objecitu d'enriquir la visita al circuït termal

Les obres de la nova exposició permanent del Museu Thermalia, que aquesta setmana obre portes, van començar a mitjans de desembre del 2019 amb el desmuntatge de l’anterior espai expositiu que datava de l’any 2006.

L’alcalde Isidre Pineda, la regidora de Turisme i Termalisme i Patrimoni i Memòria Local Carme Germà, i la directora del Museu Thermalia Anna Monleón, han presentat aquest dimarts la nova exposició permanent, un cop finalitzada la seva instal·lació a la segona planta del Museu, i han anunciat la seva inauguració pel proper diumenge 15 de març a les 12 h.

Isidre Pineda, alcalde de Caldesde Montbui

Carme Germà, regidora de Turisme i Termalisme, i Patrimoni i Memòria Local

Anna Monleon, directora del Museu Thermalia

Tot i que la inauguració oficial de l’espai expositiu es farà coincidint amb el Mercat de l’Olla (14 i 15 de març), la segona planta del Museu reobre al públic aquesta setmana per tal de rebre les primeres visites, veure com funcionen els recorreguts amb gent i comprovar com s’ajusten els recursos expositius i els ritmes i tempos dels audiovisuals.

Nova disposició dels espais i dels recursos

La nova proposta museogràfica, que està repartida en 6 àmbits, incorpora una nova disposició dels espais, elements visuals i auditius, i incorpora nous espais i recursos, per tal d’oferir una visita complementària a les persones que ja han fet el circuït termal i una proposta de contingut suggerent per aquelles que no l’hagin fet.

El primer àmbit «Aigües termals: la riquesa de Caldes de Montbui» està situat entremig de la planta baixa i la primera del Museu i descobreix la importància que les aigües termals han tingut en els oficis calderins, i en el desenvolupament socioeconòmic de la població. Així, en aquest àmbit, que inclou oficis com el de boter, cisteller, o la producció de carquinyolis, i espais com el safareig, s’hi han afegit dos nous espais: el de pasta Sanmartí i el de iogurts Codina, oficis que han emprat l’aigua termal en el seu procés de producció. Aquest és el primer espai que es troba la persona visitant i entronca amb els elements termals que hi ha a fora: els safarejos, les fonts, les termes, o els balnearis.

Aquest primer espai de benvinguda inclou també una audició explicativa de cada un dels expositors.

El segon àmbit anomenat «Per què l’aigua brolla calenta i té propietats medicinals?» es destina a conèixer l’origen de les aigües termals de Caldes i el per què de les seves característiques i propietats. També inclou la visualització de diferents peces de ceràmica romana, com el cap d’Apol·lo localitzat a l’excavació de la Plaça de la Font del Lleó, i un audiovisual introductori cap als diferents recursos museogràfics per on continua la visita, com el laboratori o el despatx del metge director dels banys.

El tercer espai «Benvinguda al balneari» trasllada al visitant a l’interior d’un balneari, on s’explica què era i que és un balneari i per què és convenient venir a prendre les aigües termals.

La quarta zona suposa la continuïtat de la visita al balneari, amb la reproducció d’una banyera clàssica d’època, i l’explicació dels tractaments termals que s’hi feien, com es feien i a quin públic s’adreçaven. Aquest espai inclou un audiovisual explicatiu on cada persona del balneari parla de la seva tasca, i una selecció dels estris propis dels diferents tractaments, i que la persona visitant haurà de manipular,

A continuació, un cinquè àmbit anomenat «Època d’esplendor» ofereix un paisatge sonor de finals del segle XIX i principis del XX, que presenta panells publicitaris i cartells de l’època, ampolles d’aigua medicinal per a consum humà i tota una ambientació gràfica explicativa que es completa escenogràficament amb un moble de l’Exposició Universal, a sobre del qual hi ha elements de viatge de l’època, com una maleta o un barret.

Finalment, el darrer espai «Asseguem-nos i gaudim» proposa una zona de desconnexió per començar a gaudir del repòs prescrit al balneari i per transportar a la persona visitant a través de diferents manifestacions artístiques. Es tracta d’un ambient nou en el que hi ha un saló amb un sofà i amb una il·luminació relaxant que convida al descans. En aquest espai es pot gaudir d’una reproducció gràfica de la vitrina de Can Rius i descobrir diferents indrets termals de Caldes per visitar, així com les obres d’art d’autors que, d’una manera o altra, han estat relacionats amb les aigües termals de Caldes, com l’artista i escultor Manolo Hugué. Aquest darrer espai és també un pont i una invitació a entrar en l’exposició de la tercera planta i descobrir les obres de l’artista i escultor Manolo Hugué.

Darrera actualització: 19.02.2020 | 11:54