Les obres de la plaça de la Font del Lleó enfilen la recta final

Dimecres, 19 de setembre de 2018 a les 10:00

Ja ha començat la col·locació de llambordes a la plaça de la Font del Lleó, que es fa peça per peça i suposa una de les parts més delicades del projecte.

Jaume Mauri, regidor de Regidor d'Espais Públics i Sostenibilitat i Serveis Municipals

La instal·lació dels serveis a la plaça del Lleó ja ha finalitzat. Això inclou els tubs de conducció, tant de l'aigua termal com de l'aigua potable, els cables de mitjà i baixa tensió i els quadres elèctrics definitius d’esdeveniments i de les caixes d'enllumenat públic que hi ha a pla de plaça.

A partir d'ara el que queda és la col·locació de llambordes, el procés més artesanal de l’obra i en el qual hi ha quatre parelles d'operaris treballant. El temps estimat per aquesta tasca és de 60 m2 de llamborda per parella i dia. Tanmateix les pluges caigudes i previstes afecten els terminis teòrics d’execució.

Recordem que les obres d'aquest espai tant emblemàtic de Caldes van començar la segona setmana de febrer amb la retirada de les llambordes i l'afectació total de la plaça, tot i que els treballs preparatius de l'obra van començar a principis d'aquest any.

Les obres es van adjudicar a la unió temporal d'empreses (UTE) integrada per ROGASA i REHACSA per valor de 902.086,07€ (es va licitar per 1.187.254,63€) i compten amb una subvenció del 50% del cost total a càrrec de la Llei de Barris.

L’interès arqueològic de la plaça ha quedat estudiat i catalogat

En tractar-se d'una zona d'interès arqueològic, les obres d’urbanització de la plaça de la Font del Lleó han estat condicionades per tot un seguiment arqueològic previ que es fa fer l’any passat i per les troballes de restes romanes i medievals. En aquest sentit, les excavacions prèvies van propiciar dues grans descobertes.

Una va ser un cap de marbre blanc de mida natural que havia format part d’una escultura romana. Una representació del deu Apol·lo esculpida en mabre de Paros (Grècia) a la Roma del segle II D.C. i que va aparèixer en el rebliment de la piscina termal que hi ha al davant del conjunt visitable. Es troba en bon estat de conservació i suposa el primer cap d’escultura romana que surt a Caldes de Montbui associat a una estratigrafia.

L’altre va ser la nova piscina romana descoberta en el subsòl de la plaça i davant el Museu Thermalia, de dimensions més reduïdes. Amb aquesta, ja són 4 les piscines localitzades en aquest àmbit, la més important la «natatio» de davant les Termes Romanes, una bassa rectangular de 15 metres d’allargada considerada una de les més grans de Catalunya i de tota la península ibèrica.

També es van localitzar altres restes, com una petita piscina, part d’una tercera i una zona de conduccions d’aigua i probable enjardinament que confirmen l’extensió i complexitat del conjunt termal.

Durant l’excavació també es van poder datar restes de l’urbanisme baixmedieval de la vila termal i també dels segles XIV fins al XX.

La plaça del poble, pensada pel poble

La urbanització de la plaça s’ha fet en base al projecte presentat per l’estudi Volta Arquitectura + AR47. Els redactors de l’estudi van incorporar a la proposta les exigències urbanístiques, geològiques, socials i turístiques d’aquest centre neuràlgic calderí, i també els resultats d’un procés de participació ciutadana que recull les prioritats d’entitats i veïns de Caldes de Montbui.

La plaça de la Font del Lleó seguirà representant la singularitat termal de la vila, sent la plataforma principal de fires i manifestacions culturals i tradicionals, posant en valor els elements patrimonials que acull i fent honor a la història més antiga i més recent del municipi. A més, es convertirà en una plaça més amable i més accessible, per quan només calgui passejar-la i admirar-la.

Llambordes, aigua i vapors termals

La nova plaça vol potenciar la presència de l’aigua termal en totes les seves versions. Per això incorpora una nova font, que farà de muret davant les Termes Romanes, i soluciona el difícil accés a la Font del Lleó per a persones amb mobilitat reduïda. Com un recordatori permanent de les «natatios» que existeixen en el subsòl, els perfils d’aquestes antigues piscines romanes incorporaran en la superfície de la nova plaça un circuït tancat d’aigua termal que s’obrirà els mesos d’hivern perquè, en contrast amb el fred, aporti vapor a l’emblemàtica plaça fent un homenatge constant al fet termal que caracteritza Caldes de Montbui.

També contempla la conservació de la llamborda, col·locant la llamborda original (polida i tallada linealment) al centre, on conviurà amb llamborda de granit als perímetres, i fent servir les alineacions de la pedra per integrar i donar protagonisme als elements patrimonials que acull la plaça, com les Termes o la Font.

A més, només el joc de paviments distingirà els diferents espais i nivells de la plaça, perquè tot l’espai estarà construït en un únic pla que facilitarà la celebració de tot tipus d’esdeveniments i l’accessibilitat.

Finalment, es conservaran els fanals i es potenciaran, en la mesura que un subsòl ple de vestigis romans ho permeti, les zones verdes amb alzines (l’arbre que antigament envoltava les termes i espècie de gran bellesa i tradició mediterrània).

Darrera actualització: 19.09.2018 | 11:13