Ajuntament i empresa editen el llibre L’Electra 100 anys d’electricitat a Caldes (1917 – 2017)  

Dijous, 14 de setembre de 2017 a les 00:00

Ha sortit publicat el llibre dedicat als 100 anys d’història de l’emblemàtica empresa calderina Electra, una publicació que neix gràcies a la col·laboració entre l’entitat, l’Ajuntament i Thermalia

L’empresa calderina Electra Caldense, que enguany celebra el seu centenari, va néixer el 14 de setembre de 1917 per cobrir les mancances en el servei elèctric que tenia Caldes de Montbui a principis del segle XX. Per poder arribar al segle de vida ha hagut de superar obstacles de tota mena, sobretot els derivats d’un sector, l’energètic, dominat pels grans monopolis.

El llibre “L’Electra, 100 anys d’electricitat a Caldes (1917-2017)”, editat amb motiu d’aquesta celebració, és un compendi de l’evolució històrica de l’empresa des de la seva fundació.

La presentació del llibre ha anat a càrrec del regidor de Cultura, Isidre Pineda, la directora del Museu Thermalia, Anna Monleon, per part de l’Ajuntament. I d’Isabel Torras, presidenta del Consell d’Administració, i Joan Villanueva, autor del llibre i director adjunt, a més d’altres representants de l’entitat i de la família calderina Xalabarder, precursora de l’Electra. També ha assistit Joan Carles Alayo, Doctor Enginyer Industrial i autor del pròleg.

La distribució del llibre es farà des del Museu Thermalia, espai que ha col·laborat en l’edició d’aquest relat. En aquesta primera edició s’han fet 700 exemplars i el llibre costa 12 €.

L’exposició de Festa Major, dedicada a l’Electra

En paral·lel, el Museu Thermalia ha organitzat una exposició basada en la mateixa temàtica, un segle d’història de l’empresa d’electricitat calderina. La mostra s’inaugurarà el 7 d’octubre a les 12 h (serà l’exposició de la Festa Major 2017) i es podrà visitar fins el 7 de gener de 2018.

L’exposició es divideix en dues parts. La primera estarà dedicada al llibre i farà referència a la història del municipi i la seva vinculació amb Caldes de Montbui, amb fotografies, textos i un vídeo. I la segona part, de caire més didàctic, consistirà en una explicació sobre el procés a través del qual s’obté la l’electricitat i on es mostraran diferents estris relacionats amb l’electricitat.

Més endavant, el Museu informarà sobre les dates i horaris de les visites guiades que s’organitzaran.

L’Electra, avui

Actualment l’activitat principal del grup empresarial de l’Electra segueix sent la distribució i la comercialització d’electricitat, però també compta amb plantes de producció i alhora ofereix un ampli ventall de serveis relacionats amb l’energia: instal·lacions elèctriques i d’energia tèrmica, distribució i comercialització de gas, i darrerament serveis de telecomunicacions a través de fibra òptica.

Pel que fa a l’àmbit geogràfic, l’Electra manté el seu caràcter de servei local, centrat a Caldes i les poblacions més properes de les comarques del Vallès, si bé en els darrers anys també s’ha estès a altres comarques de Catalunya.

en els darrers anys també s’ha estès a altres comarques de Catalunya.

Darrera actualització: 14.09.2017 | 14:06