“Viure lliures, en pau i amb dignitat”

Dimarts, 2 d'abril de 2019 a les 00:00

Hassanna Aalia és un exiliat polític procedent de la zona ocupada del Sàhara Occidental que han inclòs Caldes de Montbui en el camí que recorre per fer visible la vulneració marroquina dels DDHH

Isidre Pineda, regidor Cooperació i Solidaritat

Hassanna Aalia, refugiat polític del Sàhara Occidental

@HassannaAlia -  -@ciutatsdefensores - #ciutatsddhh - http://ciutatsdretshumans.cat/

Hassanna Aalia és un dels cincs defensors i activistes dels Drets Humans que aquesta setmana visita Caldes de Montbui en el marc del projecte Ciutats Defensores dels DDHH que promou el Fons de Cooperació al Desenvolupament. Avui ha entrat a les aules de l’Institut Pic del Vent per explicar a alumnes de secundària la seva experiència, igual que faran la resta d’activistes en la resta de centres de secundària i amb entitats i grups joves del municipi.  

Aquesta comunicació cara a cara forma part de la lluita pacífica, persistent i imprescindible que persones com Aalia porten a terme contra governs totalitaris i vulneracions dels Drets Humans d’arreu del món.

Hassanna Aalia és exiliat polític provinent de la zona ocupada del Sàhara Occidental, perseguit per les autoritats marroquines des de l’any 2010 i condemnat en rebel·lia a cadena perpètua per un tribunal militar marroquí l’any 2013. La persecució contra Aalia es va intensificar després de la seva participació al campament de Gdeim Izik, on milers de refugiats es van concentrar per reivindicar els seus drets socials i polítics. La concentració va acabar amb un assalt militar, l’assassinat, l’empresonament i la persecució d’activistes sahrauís.

Fa poc més de tres anys que l’Audiència Nacional va reconèixer a Hassanna Aali l’estatus de refugiat, després de la denegació d’asil que fins llavors havia obtingut per part a tot l’Estat espanyol.

Avui és ciutadà del País Basc i dedica la seva vida a la difusió i a la lluita pacífica, que comparteix amb activistes d’arreu del món amb un objectiu comú: viure lliures, en pau i amb dignitat.

De Caldes de Montbui, com de la resta de pobles i organitzacions als quals s’adrecen, esperen conscienciació, posicionament i una suma d’accions a favor de la defensa dels drets imprescindibles de totes les persones.

Hassanna acabarà la seva jornada calderina amb una trobada amb entitats i calderins i calderines actius en projectes de cooperació internacional i solidaritat.

Més sobre Hassanna Aalia: http://ciutatsdretshumans.cat/defensores/hassanna-aalia

A la rebuda a Aalia feta aquest matí ha assistit també el regidor de Cooperació i Solidaritat, Isidre Pineda, qui va conèixer l’activista en el marc de la reivindicació activa a la que se suma Caldes de Montbui des de fa anys contra la situació als camps de refugiats del Sàhara Occidental.

Defensors de Drets Humans a Caldes de Montbui

·         Edda Pando: farà dues sessions el dilluns 1 d’abril, a l’Escola Pia

·         Hassana Aalia: farà dues sessions el dimarts 2 d’abril, a l’INS Pic del Vent, i una trobadaamb col·lectius i entitats del municipi vinculats a la cooperació i la solidaritat

·         Amnada Quijano: farà dues sessions el dimecres 3 d’abril a l’INS Manolo Hugué

·         Candida Chévez: farà una sessió el divendres 5 d’abril a l’INS Manolo Hugué

·         Leonard Renteria: farà una sessió el dissabte 6 d’abril amb l’Agrupament Escolta El Pasqualet i amb l’Esplai Grifoll (a la Sala de Plens de l’Ajuntament)

 Ciutats Defensores dels Drets Humans

La vila és una de les 16 poblacions o entitats adherides a l’edició de primavera del projecte Ciutats Defensores dels Drets Humans, una iniciativa que té per objectiu convertir en quotidià i impregnar les societats de la necessitat d’actuar davant la vulneració dels drets de les persones.

Per aquest motiu, entre l’1 i el 6 d’abril, Caldes de Montbui rebrà la visita de sis activistes i testimonis directes de vulneracions de drets en països com el Sàhara Occidental, El Salvador, Camerun i Colòmbia. Les sessions compartides amb els activistes tindran lloc, sobretot, amb la població jove calderina, a través de visites als tres centres d’educació secundària i a joves integrants de l’Agrupament Escolta El Pasqualet i l’Esplai Grifoll. I també es farà una trobada entre un dels activistes i diferents persones i entitats de Caldes vinculades a la defensa dels drets humans.

Qui són i perquè estan aquí

Són defensors i defensores dels drets humans persones que treballen per promoure o protegir els drets humans vinguts de diferents contextos i situacions, però amb un objectiu comú de conscienciació social. Estan aquí per despertar a les nostres societats i demanar reaccions a les vulneracions de drets que ocorren en diferents indrets del món i esperen que aquestes convocatòries i un treball continuat posterior ajudi als pobles a interioritzar la necessitat d’actuar.

Per això, a banda de les convocatòries anuals de Ciutats defensores dels DDHH, activistes, organitzadors i poblacions i entitats amfitriones com Caldes de Montbui, estan revisant la manera de donar continuïtat a la presa de contacte amb aquesta realitat de vulneració de drets que les persones defensores ens explicaran la propera setmana.

Podeu conéixer més Hasanna Aalia (Sàhara Occidental), Càndida Chévez (El Salvador), Sonia Mankongo (Camerun), Edda Pando (Perú, Itàlia), Amanda Quijano (El Salvador), Leonard Rentería (Colòmbia) a les biografies i entrevistes publicades al dossier de premsa de la VIII edició de Ciutats Defensores dels Drets Humans.

Defensors des de l’any 2018

L’Ajuntament es va afegir l’any 2018 a aquest projecte impulsat conjuntament pel Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat, l’Institut de Drets Humans de Catalunya i l’Institut Català Internacional per la Pau, que compta amb la participació de municipis catalans i altres institucions i entitats. Gràcies a això, va rebre la visita de sis activistes als quals avui torna a agrair les aportacions, la valentia de les seves explicacions  i les sacsejades de consciències que van deixar al poble durant la seva visita: Patricio Vindel, defensor dels drets LGTBI, Sílvia Berrocal, defensora del dret a la Pau, Chema Caballero, defensor dels drets dels infants i del dret a la pau, Edilberto Daza, defensor del dret a la pau i Dimir Viana, defensor de l’art i compromís social.

Darrera actualització: 02.04.2019 | 13:27