Nova trobada a Caldes de la Xarxa Local Escola Nova 21

Divendres, 19 d'octubre de 2018 a les 00:00

L’escola Montbui de Caldes ha acollit la primera trobada del curs 2018-2019 del programa d’innovació educativa Xarxa Local Escola Nova 21, que proposa transformar el sistema educatiu des de dins

La primera trobada d’aquest curs de la Xarxa Local Escola Nova 21 corresponent a la zona del Vallès Oriental Oest, i que dinamitza l’Ajuntament de Caldes de Montbui, s’ha celebrat aquesta setmana a l’Escola Montbui. Es tracta de la vuitena trobada d’aquest programa d’innovació educativa que va començar el maig del 2017, i ha acollit representants dels cinc centres que en formen part: l’Escola Jaume Balmes de Sant Feliu de Codines, la Secció d’Institut de La Sínia de Parets del Vallès, l’Institut El Vern de Lliçà de Vall, i Escola Pia i l’Escola Montbui de Caldes de Montbui.

Les vuit persones participants a la jornada, que ha tingut lloc dimecres 17 d’octubre, són membres de l’equip directiu o del grup impulsor dels centres. També hi ha participat el director del Centre de Recursos Pedagògics i tècniques d’educació de l’Ajuntament de Lliçà de Vall.

L’objecte principal d’aquesta vuitena trobada ha estat que els centres:

  • Coneguin la proposta de treball i objectius del programa per al curs 18-19 per als centres i per a les xarxes.

  • Coneguin el procés de canvi complet, amb totes les seves fases.

  • Prenguin consciència del canvi en la concepció de les trobades de xarxa, especialment pel que fa a la rellevància del seu paper per al bon funcionament de les trobades.

  • Coneguin els objectius dels altres centres de la xarxa per aquest curs i identifiquin possibles sinergies.

  • Entrin en contacte amb l’eina de diagnosi i de planificació que és la Rúbrica, tot connectant-la amb els objectius que hagin establert a la seva Programació General Anual.

  • Identifiquin el tema/repte que volen abordar en la propera trobada.

  • Experimentin la rellevància del “provar per aprendre”, procés clau de la fase 5 del procés de canvi.

  • Calendaritzin les trobades de xarxa d’aquest curs

 

A través de dinàmiques, els representants dels centres han treballat continguts sobre:

- el Pla de Treball del curs actual 2018-2019: fases del procés de canvi i objectius tant per als centres com per a les Xarxes

- Objectius del curs 18-19 dels centres educatius, en relació als criteris de la Rúbrica de canvi.

- Eixos i criteris de la Rúbrica de canvi,

- Fase 5 del procés de canvi: passar a l’acció

Escola Nova 21

La Xarxa Escola Nova 21 és un programa d’innovació educativa que te però objectiu transformar el sistema educatiu des de dintre i adaptar-lo a les necessitats dels infants del segle XXI. Neix a partir de l’aliança de 25 centres educatius de Catalunya que volen promoure canvis en el sistema educatiu i de la resposta massiva de 500 centres que obté la convocatòria que aquests centres impulsors llencen a tots els centres educatius del territori: públics, privats, de primària i de secundària. Els centres promotors de la iniciativa compten amb el suport de la Fundació Jaume Bofill, la Universitat Oberta de Catalunya, el Centre Unesco de Catalunya, EduCaixa, i la Diputació de Barcelona, que ha promogut la creació de les Xarxes Locals amb ajuntaments dinamitzadors per cada zona, com és el cas de Caldes. Aquestes Xarxes Locals estan integrades per un total de 470 centres educatius repartits pel territori que treballen paral·lelament al grup impulsor integrat per 30 centres que suposen una mostra representativa de tots els centres de Catalunya.

La premissa sobre la que descansa el programa Escola Nova 21 és que «el propòsit de l’escola ha de ser desenvolupar competències per a la vida, integrant els quatre pilars de l’aprenentatge proposats per la UNESCO: aprendre a conèixer, aprendre a fer, aprendre a ser, i aprendre a conviure», unes competències que serveixen per a tota la vida, i que conformen la base de l'aprenentatge permanent.

Objectius per aquest curs

Els objectius que el programa Xarxa Escola Nova 21 proposa als centres per aquest curs 2018-2019 són trobar potencialitats als usos de la Rúbrica de canvi i implementar cicles de testeig per aprendre’n.

Pel que fa a les Xarxes Locals, els objectius que proposa el programa per aquest curs són personalitzar continguts (fer-los dependre dels interessos dels centres, i no tant de la proposta que es faci per part del programa), i la Sostenibilitat en el temps, és a dir, que les trobades no requereixin constantment de metodologia nova, sinó que les xarxes siguin més autònomes en el seu funcionament.

 

L’escola Montbui va presentar el programa de mediació al pati

Durant la jornada, l’Escola Montbui, centre acollidor de la trobada, va presentar el seu programa de mediació al pati, en una presentació que va anar a càrrec del propi alumnat, 6 nens i nenes de 4t a 6è d’educació primària, que van explicar de primera mà com funciona el projecte i com viuen el seu paper de mediador/a al pati en el que resolen conflictes de diferents tipologia sempre a demanda de les parts.

Per a la propera trobada, que tindrà lloc el dia 3 de desembre, els centres van proposar treballar l’avaluació dels projectes iniciant d’aquesta manera el treball de l’avaluació competencial, repte que es va prioritzar treballar a la Xarxa aquest curs 2018-2019 en que els centres passaran a l’acció.

 

 

Darrera actualització: 19.10.2018 | 20:06