Nova edició del Campus Ítaca a Caldes de Montbui

Divendres, 8 de juny de 2018 a les 12:50

L’Ajuntament de Caldes i l’Institut Manolo Hugué posen en marxa una nova edició del Campus Ítaca, cinc joves participaran en aquest espai de motivació per a estudiants de l’ESO

Isidre Pineda, regidor de Cultura i Patrimoni

Alumnes participants al Campus Ítaca 2017: Ona Marin, Aisha Magrasso i Mario Sanchez

Ahir dijous va tenir lloc la presentació de la nova edició del Campus Ítaca, promogut per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). El Campus Ítaca és un programa socioeducatiu adreçat a estudiants de secundària, nois i noies de 15 anys que han acabat 3r d’ESO i que durant el proper curs, l’últim de l’etapa d’escolarització obligatòria, hauran d’optar entre accedir al món laboral, cursar algun mòdul professional de grau mitjà o fer batxillerat.

La finalitat del Campus és aconseguir que, en acabar l’etapa de secundària obligatòria, un major nombre d’estudiants continuï a la secundària postobligatòria per poder cursar, més endavant, cicles formatius de grau superior o estudis universitaris.

L’acte, dut a terme a la Sala de Plens de l’Ajuntament, va acollir als joves i les seves famílies. La presentació va comptar amb autoritats de l’Ajuntament com la regidora d’Educació i Formació Permanent, Roser Guiteras i l’alcalde accidental, Isidre Pineda; també el director de l’Institut Manolo Hugué, Jaume Balart, i la coordinadora del Campus Ítaca, Elsa Espinosa. També hi van participar tres alumnes de l’Institut (l’Ona Marin, l’Aisha Magrassó i el Mario Sánchez) que l’any passat van assistir al Campus i que van compartir la seva experiència i els beneficis de participar en aquest programa.

Els 5 alumnes participants i les seves famílies van poder conèixer de forma detallada els continguts d’aquest projecte de motivació que pot ser decisiu a l’hora de prendre decisions sobre els seu futur acadèmic.

Els darrers 11 anys l’Institut Manolo Hugué i l’Ajuntament de Caldes de Montbui han confiat en els resultats del Campus Ítaca amb un bon percentatge d’alumnes que han vist positiu continuar els estudis postobligatoris.

Organització del Campus

El programa és gratuït per a l’alumnat i consisteix en una estada diürna de set dies laborables els mesos de juny i juliol al campus de la UAB, durant la qual els nois i noies fan activitats acadèmiques lúdiques i de suport a l’estudi amb l’objectiu d’incentivar-los a continuar la seva formació acadèmica un cop acabada l’etapa obligatòria. La jornada comença a les 9 del matí i acaba a les 6 de la tarda, fent el transport en autocar. El dinar es fa al Campus.

Des dels seus inicis i fins el curs 12/14 l’organització i el desenvolupament del programa anava a càrrec de l’Institut de Ciències de l’Educació de la UAB. Des del curs 14/15 es va traspassar a la Fundació Autònoma Solidària (FAS)

El Campus Ítaca va començar l’any 2004. L’Ajuntament de Caldes de Montbui forma part d’aquest iniciativa des de l’any 2007, que es va signar el conveni de col·laboració i enguany serà la 12ª edició. Durant les 11 edicions anteriors hi han participat 81 alumnes de 3r d’ESO de l’Institut Manolo Hugué.

El cost del programa és aproximadament d’uns 646€/alumne. Per contribuir a la realització del projecte, els ajuntaments fan una aportació ecomòmica en base al total d’alumnes que hi participen. L’aportació de l’Ajuntament de Caldes de Montbui aquest any 2018 és de 775€ (155 €/alumne) amb el que es finança bàsicament el transport i la manutenció dels 5 alumnes de l’Institut Manolo Hugué durant la seva estada al Campus. La resta del projecte està finançat, bàsicament, per la mateixa UAB i pel Grup Santander com a principal patrocinador.

Beques salari Ítaca-Santander

Des de fa 9 cursos la Universitat Autònoma de Barcelona, conjuntament amb el Banco Santander, atorguen cada any 20 beques-salari per donar sortida a les expectatives de futur de joves talents que, altrament, foren inviables.

Aquests ajuts van destinats a l’alumnat de Batxillerat dels instituts participants al Campus Ítaca amb un alt nivell acadèmic i provinents d’entorns socioeconòmics amb dificultats, que es matriculi a qualsevol grau que oferta la UAB.

Aquestes beques suposen una gran ajuda per a l’alumnat dels centres Ítaca que, per motius purament econòmics, no es poden plantejar l’opció de seguir els seus estudis universitaris tot i tenir un alt potencial intel·lectual.

Les beques salari inclouen el pagament de 500 euros mensuals durant deu mesos l’any, renovables mentre durin els estudis de grau, sempre que es finalitzi l’any acadèmic amb totes les assignatures superades. A més, aquesta beca inclou la matrícula gratuïta dels anys de durada d’un grau impartit pels centres propis de la UAB.

Durant aquests 9 anys no s’ha atorgat cap beca salari a l’alumnat de l’Institut Manolo Hugué.


 


 


 

 

Darrera actualització: 08.06.2018 | 13:40