L’aigua que cura o la història de l’Hospital de Santa Susanna

Dimecres, 13 de març de 2019 a les 00:00

El Museu Thermalia ofereix aquest divendres a les 18:30 h portes obertes i visita guiada a l’exposició “L’Aigua que cura” que recull la història de l’antic Hospital de Santa Susanna

 

El que avui és el Museu Thermalia, al llarg del segle XIV va ser el bressol de l’Hospital de Santa Susanna, també conegut com l’Hospital dels Pobres o l’antic hospital, expressió encara avui molt utilitzada per la gent referint-se al museu o a la zona de la plaça de la Font del Lleó on es troba aquest.

Per mostrar la història i l’evolució d’aquest hospital lligada a l’aigua termal, fins l’actual residència de la Fundació Santa Susanna situada al c/ Font i Boet i inaugurada l’11 d’agost de 1978, la Sala Sebastià Badia del Museu Thermalia acollirà des d’aquest divendres 15 de març i fins el 30 de juny, l’exposició «L’Aigua que cura».

Tal i com es recull a la presentació del catàleg de l’exposició «han passat els segles. I sempre hi ha un element que segueix present: l’aigua. L’aigua termal que brolla a Caldes i li dona nom és la que neteja, alimenta, relaxa, purifica. És l’aigua que cura.” . Creat en el moment previ a les grans concentracions d’hospitals urbans que es donaren al segle XV a Catalunya, l’Hospital de Caldes de Montbui fou, a més, dels pocs que disposaven d’aigües termals.

L’aigua termal és doncs molt present en aquesta exposició que parla de l’Hospital de Santa Susanna com a institució (el patrimoni, els usos, els serveis) i com a edifici que conté elements arquitectònics de les diferents èpoques com les voltes de mig punt, les banyeres enrajolades del segle XVIII o els finestrals gòtics procedents d’altres edificis.

L’exposició també mostrarà el document d’aquest mes de març: un pergamí de 1452 que recull la concessió que va fer el rei als jurats de Caldes per a l´ús públic de les aigües calentes i fredes de la vila, tant per banys com per regar els horts i possessions.

La comissària de la mostra és Irene Llop i Jordana, doctora en Història medieval, paleografia i diplomàtica per la Universitat de Barcelona. Actualment és professora titular de la Universitat de Vic i combina la docència amb tasques de tècnica d’arxiu. De fet, l’any 2017 va treballar tres mesos a l’Arxiu Municipal de Caldes a través de l’Oficina del Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona, organitzant el fons de l’Hospital de Santa Susanna. Amb aquella tasca, Irene Llop tenia un primer contacte amb el tema que ara s’ha convertit en l’exposició que comissaria: «L’aigua que cura», història de l’Hospital de pobres de Santa Susanna.


 


 

Darrera actualització: 13.03.2019 | 09:59