La restauració calderina segueix reinventant la cirera

Dilluns, 4 de juny de 2018 a les 15:15

XV Jornades Gastronòmiques de les Cireres de Caldes de Montbui, del 8 de juny al 8 de juliol, amb concerts als restaurants i degustacions inspirades en la cirera primerenca, típica del municipi

Isidre Pineda, regidor de Cultura i Patrimoni

Ebasi Campos, Balneari Broquetas

Josep Rius Busquets, Restaurant Robert de Nola

Ester Ventura, Forn de pa L'Espiga d'Or

Marga Llopis, Festuk Cafè

Araceli Arneu, La Domus Restaurant

La cirera primerenca, producte típic de l’horta calderina, és la inspiració d’activitats que fusionen gastronomia i actuacions musicals en directe durant tot el juny i part de juliol. Restaurants, fleques, pastisseries, gelateries i enoteques s’afegeixen a la celebració amb degustacions de plats, dolços i licors inspirats en la cirera.

Isidre Pineda, regidor de Cultura i Patrimoni, acompanyat de varis restauradors, ha fet la presentació de la 15ª edició de les Jornades Gastronòmiques de les Cireres als jardins del Balneari Broquetas.

Consulteu el programa a www.visiteucaldes.cat i aprofiteu l'ocasió de descobrir la vila romana, el fons Picasso del Museu Thermalia, els banys públics termals i els entorns naturals del Vallès central.

LES CIRERES ALS ESTABLIMENTS

Les cartes dels restaurants, l’oferta cultural, els aparadors i mostradors de fleques, gelateries, vinoteques i pastisseries... tot es transforma per atorgar un lloc d’honor al producte de temporada més dolç i fresc dels productes típics calderins.

A més, del 8 de juny al 8 de juliol, els diferents restaurants ofereixen sopars concert amenitzats amb grups de música de la zona. Es tocaran estils de música per a tots els gustos: jazz, blues, gospel, rithm&soul, flamenco chill, pop-folk acústic, pop-rock, country, música eclèctica, clàssica i cançons d'ara i sempre.

FETS I LLEGENDES

Hi ha algunes raons que fan de la cirera calderina una fruita molt especial en el conjunt dels productes d’horta de Catalunya: el sabor que aconsegueixen perquè són primerenques, com a tota la zona del Vallès, i el microclima i el tipus de terra calderí.

Algunes curiositats que mostren el relleu que ha tingut la cirera calderina en alguns moments de la història són el fet que la reina regenta M. Cristina se’n fes portar cada any de la vila catalana a Madrid, o que l’any 1937, en l’època de la República, s’emetés paper moneda que tenia a l’anvers un detall de les cireres de Caldes.

Caldes va ser una gran productora de cireres, activitat que va anar minvant amb el pas del temps i a causa de la imposició de les grans cadenes productores de fruita. Malgrat això, aquestes jornades són una reivindicació i una aposta anual perquè els horticultors calderins mantinguin aquesta joia de les hortes.

La terra de sauló i el microclima calderí són els principals responsables de la qualitat d’aquesta fruita. A la vila se’n produeixen diferents tipus, però les més reconegudes són:

  • La cirera burlat, d’origen francès: la més primerenca, vermellosa, dolça i tova

  • La cirera cor de colom: grosseta, vermella i groga, dolça; madura entre juny i juliol.

  • La cirera picota: de consistència carnosa i poca adherència al pinyol que es cull sense peduncle.

  • La cirera stark hardy/giant starking: dolça i de color vermellós intens

LES CIRERES I POMPEU FABRA

Cada any, l’Oficina de Català de Caldes del CNL se suma a la celebració de les Jornades Gastronòmiques de les Cireres amb homenatges amb propostes de caire lingüístic. Aquest any, el programa de les Jornades inclou una referència a Pompeu Fabra i se suma a la commemoració dels 150 anys del naixement de l’autor de la Gramàtica catalana. Aneu al programa i trobeu la solució del joc lingüístic proposat per l’Oficina de Català.

SI VISITEU CALDES ATRETS PER LES CIRERES, TAMBÉ PODEU...

Per a més informació:

Oficina de Turisme de Caldes de Montbui

Tel. 93 865 41 40 / a/e: thermalia@caldesdemontbui.cat / www.visiteucaldes.cat

PLATS GASTRONÒMICS AMB CIRERES ALS RESTAURANTS DE CALDES DE MONTBUI

BALNEARI BROQUETAS

Pl. de la Font del Lleó, 1. Tel. 93 865 01 00

Amanida gurmet amb formatge cruixent de cabra i vinagreta de cireres

Turnedó de vedella amb salsa de cireres

Rotlle de xocolata amb gelat i cireres

CANFANGA

C. de Montserrat, 47. Tel. 622 493 595

Gaspatxo de cireres i síndria amb menta

Melós de porc ibèric amb porto i Parmentier de cirera

Cremós de mascarpone amb cireres fresques

EL CAFÈ DEL CENTRE COOPERATIVA

C. dels Corredossos de Baix, 1. Tel. 656 311 750.

Croqueta de tres formatges amb crema de cireres

Carpaccio de llagostins amb salsa rosa de cireres, dauets de tomàquet marinat, cirera fresca i brots tendres

Dauets de cuixa de pollastre cuinada a baixa temperatura, amb cireres, bastonets de patates cruixents, cremós de cirera i reducció de la pròpia salsa.

Dauets de brownie de cireres amb coulis de cirera i rom i gelat de xocolata blanca

EL PA TORRAT

C. de Bellit, 5. Tel. 93 865 40 78

Pizza de cireres: tomàquet, mozzarella, reducció de vi de porto amb cireres, formatge de cabra, codony i nous

EL REMEI

Pg. del Remei, 78. Tel. 93 865 00 02

Amanida de fruita amb vinagreta de cireres

Filet de porc amb cireres fumades

Sopa de cireres amb gelat

FESTUK CAFÈ

C. del Forn, 22. Tel. 630 550 800

Gaspatxo de cirera

Amanida de canonges, alvocat, cireres i nous amb vinagreta de farigola

Mandonguilles d'arròs amb samfaina i cireres

Pollastre macerat amb taronja i vi rosat amb salsa de cireres

Coca de vidre amb melmelada de cireres

FIKA BRUNCH

C. del Forn, 15. Tel. 93 807 29 94

Cebiche de xiitake amb mango i cireres

Stracciatella de burrata amb gaspatxo suau de cireres

Pannacotta de cireres vegana

Clafoutis de cireres

LA DOMUS

C. del Forn, 4. Tel. 93 038 06 13

Salmorejo de cireres

Llom rostit amb salsa de cireres i aroma de romaní

Pa de pessic amb crema de cireres i cobertura de xocolata

MEDITERRÀNIA

C. Major, 42. Tel. 93 865 23 10

Amanida de mató amb cireres i cruixent de carquinyoli

Pizza de canonges, sèsam i cireres amb formatge de cabra

Crep de confitura de cireres, nata i flamejada amb rom

NA MADRONA

C. de la Canal, 8. Tel. 93 862 68 31

Carpaccio de carbassó i mozzarella fumada amb speck i gelatina de cireres
Secret ibèric amb chutney de cireres i timbal de patata gratinada
Strudel de poma, pistatxo i cireres

ROBERT DE NOLA

Pg. del Remei, 48. Tel. 93 865 40 47

Granissat de vermut i cireres

Daus de bacallà a l'oli de menta amb crema freda de cireres

Guisat de porc a l'antiga amb cireres

Galeta amb crema d'avellanes i cireres

ROSSET

C. d'Asensi Vega, 2. Tel. 93 865 35 31

Crema freda d'all i ametlla amb cireres

Braó de xai amb puré de cireres

Mató de Caldes amb melmelada de cirera

POSTRES I LICORS DE CALDES DE MONTBUI

Fleques i pastisseries

L'ESPIGA D'OR

Av. de Josep Fontcuberta, 134, B. Tel. 93 865 48 23 / C. Major, 12. Tel. 93 865 04 86

Magdalenes de cirera amb farina ecològica, llet d’avena i sucre morè

MUNTADA

Av. de Pi i Margall, 4. Tel. 93 115 04 83

Plum-cake de xocolata Taïnori 70 % de la República Dominicana amb cireres

SANT ANTONI

C. d'Asensi Vega, 9. Tel. 93 865 47 00

Sacher amb melmelada de cirera

Gelateria

CAFFÈ ISEO GELATERIA

Av. de Pi i Margall, 82. Tel. 93 188 98 69

Gelat artesà de cirera

Celler

LA VALLESANA

Av. de Pi i Margall, 15. Tel. 93 865 01 45

Licor de cireres de Caldes

SOPARS CONCERT D'ESTIU ALS RESTAURANTS DE CALDES DE MONTBUI

(Cal reservar taula al restaurant)

Dissabte 9 de juny - 21.30 h

Festuk Cafè (terrassa c. Forn)

Mambes, dues dones, mares, que canten les injustícies del dia a dia, amb dansa, humor i llengua de signes

Dijous 14 de juny - 21.30 h

Robert de Nola (terrassa pg. Remei)

Dos Grups: Combo del Conservatori de Música de Manresa, jazz i blues,

i GospelJoy

Tast de vins, (a partir de les 19.30 h)

Dissabte 16 de juny - 21.30 h

El Remei (terrassa)

Duo The Blosers, pinzellades de blues, rock i country

Dissabte 23 de juny - 21.30 h

Balneari Broquetas (terrassa)

Trio Bosch - Carreras - González, música clàssica

Divendres 29 de juny - 21.00 h

Canfanga (terrassa c. Montserrat)

Formula Quinto, rithm&soul, flamenco chill

Dissabte. 30 de juny - 21.30 h

Fika Brunch (terrassa c. Forn)

Música d’ambient

Divendres 6 de juliol - 21.30 h

Na Madrona (terrassa c. Major)

Esmuc Jazz Group, música italiana

Dissabte 7 de juliol - 21.30 h

La Domus (terrassa c. Forn)

Sultans Of Funk, pop-rock


 

Darrera actualització: 04.06.2018 | 15:30