Engega el procés participatiu d’Emergència Climàtica de Caldes de Montbui

Dimecres, 28 d'octubre de 2020 a les 11:40

Una vintena de persones participen a la primera sessió del procés participatiu d’Emergència Climàtica de Caldes organitzada a través de videoconferència

Dilluns va tenir lloc a través de videoconferència la primera sessió per la redacció del Pla d’Acció Climàtica de Caldes de Montbui. Una vintena de persones van participar en aquesta primera reunió informativa a títol individual, com a representants d’entitats (AV La Bolera, AV Can Regassol, Caldes Solidària, Associació amb Cavalls, Centre Excursionista de Caldes, Protecció Civil, Cooperativa de consum ecològic El Rusc i Creu Roja de Caldes) o escoles (Escola Pia i Institut Manolo Hugué). Jordi Martín, regidor de Sostenibilitat i Ecologisme, i  Àngels Llive, regidora de Participació Ciutadana i Voluntariat, van donar la benvinguda als assistents agraint-los la seva participació.

Per dur a terme aquest Pla d’Acció Climàtica, l’Ajuntament de Caldes de Montbui ha comptat amb la col·laboració de l’Estudi Ramon Folch i Associats, especialistes en la implementació efectiva i eficient de la cultura de la sostenibilitat. Dos dels seus membres, Ivan Capdevila i Carla Garcia, van explicar als participants a la sessió en què consisteix l’emergència climàtica i de quina manera se li pot fer front a través d’estratègies locals basades en la mitigació de les emissions i l’adaptació a les conseqüències del canvi climàtic.

Es va plantejar que la recuperació en l’àmbit social que ens deixa la situació de la Covid-19  també passa per la recuperació ambiental a través d’estratègies proactives d’acció climàtica (UE New Green Deal). La transició energètica pot crear llocs de treball a curt termini, incrementant la resiliència econòmica i ambiental.  Una estratègia local consistent i treballada, és una bona manera d’intentar mitigar la contribució de Caldes al canvi climàtic.

La presentació es va dividir en els 5 eixos estratègics del Pla:

  • Transició energètica
  • Mobilitat sostenible
  • Residu Zero
  • Gestió eficient de l’aigua
  • Protecció del medi natural, la biodiversitat i l’activitat agropecuària

Podeu consultar la presentació de l’Estudi Ramon Folch i Associats al document adjunt a la nota de premsa.

Recull d’aportacions dels participants

Els participants de la sessió van aportar diverses accions i propostes concretes de millora, com ajudes en  instal·lació fotovoltaica; material amb informació pels veïns i veïnes; proposta d’un transport públic a Can Regassol; la possibilitat de comptar amb un corredor ferroviari; la importància d’establir consensos amb els diferents agents implicats quan es prenen mesures per a la millora de la mobilitat; implementar el porta a porta de recollida selectiva de residus al centre de Caldes; aprofitar les aigües residuals i de pluges torrencials; la necessitat d’uns indicadors de seguiment entendibles per a la ciutadania per tal de conèixer i fer seguiment de totes les mesures d’acció climàtica que es van prenent; utilitzar materials permeables als carrers per a minimitzar l’impacte de les pluges; aprofitament de tots els residus de la gestió forestal i possibilitat d’aprofitar l’energia geotèrmica

Fes la teva proposta!

Seguint la línia d’aportacions d’aquesta primera sessió, entre el 26/10 i el 27/11 s’obre la fase de recull de propostes ciutadanes d’acció per la mitigació i l’adaptació al canvi climàtic que recollirà el Pla d’Acció Climàtica de Caldes de Montbui.

Totes les persones a partir de 16 anys poden fer les seves propostes a través de Decidim, la plataforma digital de participació ciutadana. Per fer el registre només cal un compte de correu electrònic i una contrasenya d’usuari.

Altres canals de participació disponibles són:

Presencialment, presentant una sol·licitud general a l’Ajuntament de Caldes de Montbui especificant la vostra proposta i/o priorització (us recordem que amb motiu del context de la Covid-19 cal demanar cita prèvia T. 93 865 56 56) o per correu electrònic accioclimatica@caldesdemontbui.cat .

Per a qualsevol dubte poseu-vos en contacte amb accioclimatica@caldesdemontbui.cat T. 93 519 00 05 o participacio@caldesdemontbui.cat T. 93 862 70 24.

 

 

 

 

Darrera actualització: 30.10.2020 | 10:30