Els calderins també trenquen el silenci

Dimarts, 26 de juliol de 2016 a les 10:00

L'Ajuntament presenta el segon documental que perpetua la memòria oral calderina, en aquesta ocasió dedicat als records de la Guerra Civil i titulat «Temps de Revolta 1936 – 1939»

Calderins i calderines que van viure la Guerra Civil se sumen als milers de persones que enguany commemoren els 80 anys de l'esclat del conflicte trencant el silenci i compartint les seves experiències.

Des de dissabte, dia en que es va fer la presentació, ja es pot veure el documental dedicat als records de la guerra de la gent gran del municipi i anomenat «Temps de Revolta 1936 – 1939». Els protagonistes són les mateixes veus que ja van servir de testimoni del primer documental sobre la memòria oral calderina, publicat el 2014 i titulat «El caliu de la terra, la memòria del temps».

La presentació va anar a càrrec de l'alcalde, Jordi Solé, i el regidor de Patrimoni, Isidre Pineda. I va tenir lloc dissabte, a la Sala de Plens de l'Ajuntament, on es va fer el passi del vídeo, d'una hora de durada.

El DVD es pot adquirir al Museu Thermalia i també trobareu exemplars de consulta a la Biblioteca de Caldes. Aquest projecte de l'Ajuntament de Caldes de Montbui ha estat coordinat per l'Arxiu Històric Municipal, amb l'assessorament de la Comissió de Patrimoni i la realització de SabemCom.

A més de l'estrena del documental, el Museu Thermalia, l'Arxiu Municipal, el comissari, Eduard Puigventós, i altres assessors externs (entre ells l'historiador Josep Maria Solé i Sabaté) treballen en una exposició dedicada a la petjada de la guerra sobre Caldes de Montbui. Aquesta serà l'exposició de Festa Major 2016 del museu i, per tant, una de les exposicions estrella de l'any.

El primer documental: «El caliu de la terra, la memòria del temps»
L'octubre de l'any 2014 es va presentar el primer documental produït gràcies a les entrevistes de desenes de persones grans de la vila que havien estat preguntades per diferents temes (l'evolució de Caldes, les seves fires i festes tradicionals o els records de la guerra civil).

Aquest documental, doncs, va ser el fruit de l'enregistrament de la memòria històrica local de la gent més gran del poble i de la recuperació de documents i fotografies per part d'aquestes mateixes persones i entitats del municipi. El resultat va ser un testimoni viu que feia un homenatge al passat més recent dels veïns i veïnes de la vila i, alhora, deixava constància a les generacions futures del petit poble rural que era Caldes fins fa pocs anys enrere.


Els protagonites de les entrevistes van ser: Joan Badia Campabadal, Josep Boluda López, Josep Cardona Salamero, Josep Carrera Canals, Marcela Casabayó Canals, Rosa Casas Boqué, Federic Catafau Rabadà, Maria Comas Rifà, Teresa Dachs Vicente, Jaume Encesa Pineda, Maria Escarabajal Belzunces, Francesc Estadella Serracant, Miquel Farràs Boqué, Francesc Flaqué Tura, Josep Maria Font Picañol, Joan Fontcuberta Ambrós, Jaume Gregori Torras, Martí Llobet Brunés, Albert Masat Roca, Núria Masclans Villanueva, Maria Mumbrú Picañol, Joan Picanyol Carrera, Joan Poble Tura, Josep Poch Monserrat, Maria Potrony Barnils, Antoni Puigdueta Rosàs, Genís Pujol Solanas, Pilar Santos Ros, Margarida Sardà Sagués, Mercé Subirana Ortuño, Carme Truyols Freixedes, Joan Vila-Grau, Francesca Vila Sutrias.

I altres agents col·laboradors van ser: Grup Trobades, Fundació Santa Susanna, Escola d'Adults, Associació de Sant Sebastià de Montmajor, Alcaldia de Sant Sebastià de Montmajor i Coordinadora de Gent Gran.

Darrera actualització: 26.07.2016 | 10:06