El projecte Mediadors de Pati arriba al final de curs

Divendres, 5 de juny de 2020 a les 00:00

El servei de mediació de l’Ajuntament col·labora amb l'escola Montbui amb el projecte de Mediadors de Pati i en la trobada organitzada per tal de tancar el curs 2019-2020 tant especial a causa de la covid19

Els patis de l’escola Montbui estaven buits aquest divendres com ho han estat des del passat 13 de març en que els infants van deixar d’anar a l’escola a causa de la crisi sanitària i del posterior estat d’alarma, però l’alumnat de cicle mitjà i superior que ha estat mediador de pati durant aquest curs s’ha retrobat de forma virtual per tancar aquesta etapa.

La sessió s’ha dividit en 3 parts corresponents als 3 cursos que compten amb la figura dels mediadors de pati (4t, 5è i 6è de primària) i cada part ha comptat amb la benvinguda de l’alcalde Isidre Pineda, la regidora de Ciutadania i Mediació Angeles Llive i amb un missatge en vídeo que ha fet arribar el regidor d’Educació Josep Busquets.

Les trobades, que han dirigit la cap d'estudis de l'escola Montbui Esperança Abad i la mediadora municipal Eva Sala, han continuat amb una reflexió dels mediadors i mediadores, que després de més de dos mesos sense anar a l’escola, han explicat que amb el confinament han après a valorar més tant l’amistat com la familia I que han aplicat a casa algunes de les tècniques de mediació que havien après.

Les sessions han continuat amb el passe d’un video sobre la gestió del conflicte i el comentari d’aquest i de la situació que presenta per part dels joves, i amb la valoració per part dels joves de la tasca de mediació i de com s’han sentit quan han contribuïnt a la resolució de conflictes. A la pregunta de si repetirien l’experiència, la majoria de joves han respost que sí. Finalment, les sessions s’han tancat amb l’expressió d’una paraula o d’un pensament positiu per part dels joves mediadors i mediadores i amb l’explicació del conte Ubuntu per part de la mediadora municipal.

El conte diu així: Una antropòloga que estudiava les costums d’una tribu africana i a la que els nens del poblat sempre seguien a tot arreu, va decidir organitzar un joc perquè quan marxés els nens continuessin recordant-la amb un somriure. Va posar una bonica cistella plena de fruita, sota de l’ arbre més gran del lloc, i els va proposar de fer una cursa: el primer que agafi el cistell podrà menjar-se les fruites ell sol. Va col·locar als nens al punt de sortida i quan va donar la senyal de començar, es va quedar molt sorpresa, perquè tots els nens es varen agafar de les mans i van córrer junt fins al premi. Una vegada aconseguit l’ objectiu, es a dir, la cistella plena de fruites, se la van repartir entre ells i asseguts al terra se les varen menjar mentre no paraven de somriure.

Intentant esbrinar perquè havien actuat així, quan un sol s’hagués pogut quedar amb totes les fruites, els hi va preguntar la raó del seu comportament, i els petits van respondre: UBUNTU amiga, com un de nosaltres podria ser feliç si els demes estiguessin tristos?

Amb aquesta resposta l’ antropòloga ho va entendre tot, entre els nens no hi hauria mai competència, sinó col·laboració. De fet la paraula UBUNTU significa soc qui soc perquè som tots nosaltres.

El servei de medicació de l’Ajuntament de Caldes de Montbui

Des del curs 2016/2017, el Servei de Mediació de l’ Ajuntament de Caldes de Montbui està col·laborant en la de formació de Mediadors de Pati, un projecte impulsat per l’ Escola Montbui que es va iniciar l’ any 2015/2016, i que consisteix en que diferents alumnes dels grups de 4t, 5è i 6è es presenten voluntaris per fer de mediadors a l’hora del pati, per a gestionar tots els conflictes que sorgeixen.

Alguns dels conflictes en que han intervingut han estat puntades de peu, insults, agafar una cosa sense demanar-la, problemes amb el futbol o el cas de dos alumnes que varen entrar en conflicte perquè un no l’ havia convidat a la seva festa.

Com que hi ha més alumnes que es presenten voluntàriament per a fer de mediadors que places de mediadors de pati (n’hi ha 12 per curs entre els dos grups de cada curs) és el professorat de cada classe, qui decideix els alumnes que considera més aptes per a dur a terme aquesta funció, atenent a les característiques de cada alumne i el moment en el que es troba cada persona. Tanmateix i donada la gran quantitat de sol·licituds per part dels alumnes que volen fer de mediadors de pati, l’any 2016 l’ escola decideix que cada any, es canviaran les persones que fan mediació, amb la finalitat de que tot l’alumnat que vulguin participar en aquest projecte ho pugui fer, i per tant no es quedi cap infant sense l’ oportunitat d’haver exercit de mediador.

El projecte de mediadors de pati està destinat a tractar els conflictes que es generen únicament entre l'alumnat, sempre i quan ho hi hagi violència greu.

Al llarg dels cinc anys que porta funcionant el programa s’ ha observat que ha ajudat a proporcionar les eines necessàries a l'alumnat i el capacita per resoldre els conflictes per si mateix També ha ajudat a utilitzar el diàleg com a alternativa a respostes menys constructives, com la violència, utilitzant un llenguatge positiu i constructiu, tot millorant la convivència del centre.

En definitiva, el projecte ha facilitat que els infants de l’ Escola Montbui desenvolupin habilitats per fer front per si mateixos als conflictes que, de manera natural, viuran en el seu entorn proper i al llarg de la seva vida.

A més a més, les habilitats que adquireixen les apliquen no només a l’escola sinó en el seu dia a dia, i en el seu entorn familiar i social.


 


 


 

Darrera actualització: 06.06.2020 | 13:37