Caldes de Montbui es troba en la zona de vigilància de la grip aviària

Dimarts, 21 de març de 2017 a les 11:04

Qui tingui aus ha de tancar-les i comunicar-ho a l’oficina comarcal a causa de la grip aviària

El virus de la grip aviària, que no afecta les persones, s’ha detectat a Lliçà d’Amunt

Després d’haver-se detectat aus amb grip aviària en una granja de Lliçà d’Amunt, diverses poblacions del voltant, entre les quals hi ha Caldes de Montbui, es troben en l’àrea de vigilància decretada per la Generalitat de Catalunya. Aquesta circumstància fa que les aus de corral que hi hagi al municipi han d’estar degudament tancades i, per tant, no poden estar a l’aire lliure.

Aquesta mesura afecta a totes les aus aquàtiques i domèstiques, incloses les de corral i d’autoconsum (especialment gallines, ànecs, oques, galls d’indi o coloms). Per això és molt important que es segueixin les indicacions de tenir aïllat l’aviram, en un tancat completament cobert per evitar qualsevol contacte amb aus salvatges.

També és obligatori que les persones que tinguin aus de corral ho comuniquin a l’oficina comarcal del Vallès Oriental. Ho poden fer presencialment (Passeig del Dr. Francesc Fàbregas, 40-42 (Casa dels Mestres de Palou) - Granollers), per telèfon (al 93 882 77 47), missatge electrònic (a avoriental.daam@gencat.cat ) i també consultant el web del departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya ( http://agricultura.gencat.cat/ca/ambits/ramaderia/sanitat-animal/dar_programes_sanitaris_aviram/dar_influenca_aviaria/dar_situacio_actual/dar_situacio_catalunya ) . Cal indicar les espècies d’aus que es tenen, la quantitat, l’adreça on es troben i les dades de la persona propietària.

Es demana, a més, que qualsevol persona que trobi aus salvatges ho comuniqui als Agents Rurals (al telèfon 93 561 70 00). També hi ha la possibilitat d’adreçar-se als serveis territorials de l’Ajuntament de Caldes de Montbui per a informació general (al telèfon 93 862 70 23, àrea de Medi Ambient).

Cal prendre aquestes mesures en haver detectat el virus de la grip aviària en una granja d’ànecs de Lliçà d’Amunt. Malgrat l’establiment d’obligacions i prohibicions, no hi ha cap motiu per a l’alarma, ja que no s’espera cap cas més. A més, no afecta les persones ni animals que no siguin aus. El primer cas detectat a Catalunya en aquest episodi va ser quan va aparèixer una cigonya morta per grip aviària als aiguamolls de l’Empordà. El virus va afectar després una granja de Sant Gregori, al Gironès. Des d’aquesta granja s’havien traslladat aus a una granja de Lliçà d’Amunt, i aquest fet va motivar aquesta alerta. El dia 1 de març es va comprovar que aquesta explotació avícola estava neta del virus, però les restriccions són vigents fins que passin 30 dies des d’aleshores: el dia 1 d’abril, sempre que no es detecti cap nou cas.

Darrera actualització: 30.03.2017 | 17:08