És Apol·lo

Dijous, 29 de juny de 2017 a les 12:53

El cap de marbre romà trobat al jaciment de les Termes Romanes és una representació del deu Apol·lo i tot apunta que va ser una peça esculpida a Roma el segle II D.C.

Caldes acull un Apol•lo fet amb marbre de Paros (Grècia), en un taller de Roma, en la primera meitat del s. II D. C. Aquesta és la conclusió inicial de l’estudi fet sobre el cap de pedra trobat al jaciment de les Termes Romanes de Caldes de Montbui, durant les excavacions del passat maig.

L’estudi del marbre que es farà tot seguit acabarà de confirmar la datació i la procedència, però ja és segur que es tracta d’una representació del fill de Zeus, i no una deessa de l’aigua, com havien apuntat les hipòtesis inicials.
Que sigui una representació d’Apol·lo, deu de la medicina i la curació segons la mitologia grega, reforça les conclusions de Pere Lluís Artigues, director de l’excavació, i de Carme Miró, Servei d’Arqueologia de Barcelona, segons les qual les piscines que hi havia a Caldes de Montbui tenien una finalitat salutífera, a diferència de les piscines que hi havia a les ciutats (que eren usades com a acte social, a més del motiu higiènic).


El prestigi del marbre de Paros (un marbre valuós per la seva puresa i extret durant l’època clàssica de l’illa grega de Paro) i el deu que representa l’escultura refermen el prestigi i la importància de les Termes Romanes de Caldes de Montbui. També acaben de desmentir la creença que les piscines termals calderines eren un equipament auster, una impressió que ja va descartar el director de l’excavació, Pere Lluís Artigues.

Isidre Pineda, regidor de Turisme, Anna Monleon, directora del Museu Thermalia, i Jaume Mauri, regidor d’Espais Públics, han presentat les conclusions de l’estudi de la troballa calderina que ha fet Isabel Rodà de Llanza, catedràtica de la Facultat de Filosofia i Lletres de la UAB (del Departament de Ciències de l'Antiguitat i de l'Edat Mitjana)

Antecedents
Les excavacions a la plaça de la Font del Lleó prèvies a la reurbanització de l’espai han propiciat dues grans descobertes.


Una va ser aquest cap de marbre blanc de mida natural que havia format part d’una escultura romana i que va aparèixer en el rebliment de la piscina termal que hi ha al davant del conjunt visitable. Es troba en bon estat de conservació i suposa el primer cap d’escultura romana que surt a Caldes de Montbui associat a una estratigrafia.


L’altre va ser la nova piscina romana descoberta en el subsòl de la plaça i davant el Museu Thermalia, de dimensions més reduïdes. Amb aquesta, ja són 4 les piscines localitzades en aquest àmbit, la més important la natatio de davant les Termes Romanes, una bassa rectangular de 15 metres d’allargada considerada una de les més grans de Catalunya i de tota la península ibèrica.


També es van localitzar altres restes, com una petita piscina, part d’una tercera i una zona de conduccions d’aigua i probable enjardinament que confirmen l’extensió i complexitat del conjunt termal.
Durant l’excavació també es van poder datar restes de l’urbanisme baixmedieval de la vila termal i també dels segles XIV fins al XX.


La informació que es va obtenir amb aquesta intervenció permetrà crear un espai amb imatges en 3D i una maqueta a escala que s’ubicaria al museu Thermalia.

Darrera actualització: 29.06.2017 | 12:57