Més a prop del Parc Termal de Caldes de Montbui

Dimecres, 14 de juny de 2017 a les 10:12

L’Ajuntament fa un retorn de les peticions de participació que ha fet a la ciutadania per començar a definir el parc termal i celebra un taller de reflexió i concreció sobre les propostes existents

Dimarts a la tarda ha tingut lloc el taller per definir de forma col•lectiva el futur Parc Termal de Caldes de Montbui, una superfície de 37.000 m2 que inclou també l’actual parc de Can Rius.

La sessió ha estat un punt de trobada de les tres iniciatives promogudes per l’Ajuntament per escoltar la població i recollir idees sobre aquest espai de lleure a l’entorn del termalisme: la invitació a tots els habitants a omplir el quadern de debat familiar, la convocatòria d’un grup de discussió ciutadà i la convocatòria d’un concurs d’idees entre arquitectes.

Per això, durant la sessió, s’ha fet un retorn de la informació recollida en els qüestionaris familiars que 136 veïns van omplir el passat març més les idees que van sorgir en el grup de discussió ciutadà convocat el mateix mes; i s’han presentat i debatut les dues propostes de professionals arquitectes que han superat el concurs d’idees per al futur Parc Termal, amb projectes que havien d’estar basats en els suggeriments ciutadans.

L’objectiu final de la sessió ha estat arribar a un acord general sobre com hauria de ser el projecte definitiu del futur Parc Termal de Caldes de Montbui.

A petició dels assistents, una part de l’auditori es va distribuir en grups de treball i va seguir el taller tal i com estava previst, i una altra part es va seure amb els regidors assistents per tal de resoldre dubtes i debatre qüestions.

La sessió celebrada dimarts clou el procés de participació ciutadana. L’Ajuntament publicarà les conclusions del taller a www.caldesdemontbui.cat i les facilitarà als mitjans de comunicació locals i comarcals.

La sessió l’ha dinamitzada Daniel Tarragó, de l’assessoria Neòpolis, i ha estat presidida pels regidors que lideren aquest procés, Isidre Pineda (Participació Ciutadana, Turisme i Termalisme). Vicenç Personat (regidor d'Urbanisme) i Jaume Mauri (Espais Públics).

Per a més informació: www.caldesdemontbui.cat/parctermal

 

ANTECEDENTS

El quadern de debat familiar
Durant el mes de març, de manera individual o en família, la ciutadania calderina va ser convidada a reflexionar sobre el futur Parc Termal a través d’un quadern que es va distribuir a tots els habitatges. Es va fer un retorn de 61 quaderns i el van contestar 136 persones.
Per franges d’edat, la més àmplia participació es va donar entre adolescents i veïns entre 35 i 64 anys.

D’altra banda, el 65,9% no eren membres de cap entitat i el 34,1% pertanyia a alguna associació local. Aquesta dada indica que el qüestionari va aconseguir una considerable implicació de persones no associades, fet que es valorat positivament perquè arribar a la població menys mobilitzada localment és un dels reptes de tots els processos participatius.

El grup de discussió ciutadà
L’aportació d’idees i reflexions del quadern familiar es va complementar amb una sessió de tres hores de treball que va tenir lloc a l’abril, amb agents de diferents sectors i tècnics municipals que van ser convidats expressament.

La vintena de veïns i veïnes que van participar van reflexionar de manera col•lectiva sobre aspectes que són claus en la definició del projecte de Parc Termal: el model de parc; les activitats lúdiques, culturals i socials que ha d’acollir; com s’organitza l’accés a l’aigua termal; com ha de ser la zona de banys i com s’articulen qüestions com la seguretat i el manteniment de la zona.


Termes Victoria - Propietari
Termes Broquetas - Propietari
Fusió Perruquerias-  President
Associació Ball de Diables de Caldes - Representant
CECMO (Amics Senders) - Representant
Associació de Bombers - Voluntaris Cap de bombers
AV Casc Antic-  President
AV Catalunya - Representant
AV Can Rossell - President
Aules d'Extensió Universitària Delfí Dalmau - Presidenta
Gent Gran - Representant
Gent Gran - Representant
Apartaments turístics - Representant
Apartaments turístics - Representant
Fundació Santa Susanna - Directora
Museu Thermalia - Directora
Museu Thermalia - Tècnica de Turisme
Policia Local - Sotsinspector
Regidoria de Participació Ciutadana - Regidor
Regidoria de Participació Ciutadana - Cap de l'àrea
Diputació de Barcelona - Tècnica d'Acció Comunitària i Participació Ciutadana
Neòpolis - Soci-director
Regidoria de Participació Ciutadana - Tècnica de Participació Ciutadana

El concurs d’idees
Finalment, amb tota la reflexió extreta dels quaderns i del grup de discussió, l’Ajuntament va convidar als arquitectes locals (i ho va fer extensiu al Col•legi d’Arquitectes de Catalunya) a participar en un concurs d’idees per a la definició del projecte de Parc Termal.

Es van presentar quatre propostes i el jurat qualificador del concurs en va triar dues. Per això, la sessió del 13 de juny ha consistit en conèixer, debatre, enriquir i concretar a partir de dues idees fetes per professionals que en tot moment han tingut en compte les conclusions d’un procés de participació ciutadana obert a tothom.

Les dues idees arquitectòniques van ser de: Raimon Brustenga Sunyer, Arquitecte, Jan Wilbers, Arquitecte urbanista i paisatgista, Josep Mª Campistron Campdepadrós, Arquitecte; i de Joan Suñé Almenar, arquitecte i paisatgista

 

Darrera actualització: 14.06.2017 | 11:45