Una tarda de portes obertes a la casa Badia clou la celebració de l'Any Badia

Divendres, 20 de gener de 2017 a les 19:33

L’Ajuntament de Caldes de Montbui i la Comissió Badia han obert aquest divendres a la tarda les portes de la casa de Sebastià Badia com a final de la celebració del centenari de l’artista

Aquest divendres 20 de gener l’artista Sebastià Badia hagués fet 101 anys. Coincidint amb aquesta efemèride i com a cloenda de l’Any Badia, s’ha fet una tarda de portes obertes a la que va ser la casa de l’artista calderí des de l’any 1949. Tal com ha explicat l’alcalde Jordi Solé, d’acord amb el conveni signat amb la família Badia, “l’Ajuntament s’ha fet càrrec de la casa de Sebastià Badia i l’integra en l’oferta de Thermalia i, en general, en l’oferta cultural i artística del municipi per donar a conèixer l’obra de l’artista i el lloc on la va crear i realitzar”.

Així doncs, està previst que a partir del mes de febrer la casa de l’artista es pugui visitar un cop al mes coincidint amb les microvisites que organitza Thermalia (amb el cost d’1 euro) i que es puguin programar, prèvia petició, visites concertades a l’espai. Aquest divendres, però, les portes obertes han estat gratuïtes i els visitants han pogut gaudir d’una visita guiada a càrrec del propi fill de l’artista, Albert Badia.

La visita ha permès veure la planta principal de la casa situada a la plaça de la Font del Lleó i conèixer el taller de Badia així com una selecció de pintura, escultura i dibuix de l’artista que forma part de la col•lecció particular de la família i del fons de Thermalia. Albert Badia ha explicat que “és la casa d’un artista. A l’entrada hi tenim l’estudi on pintava i treballava figures de petit format. Ell sempre treballava allà i molta gent el recorda així, a la finestra de l’estudi que donava a la plaça”.

El fill de l’artista ha explicat que la família “estem molt agraïts a l’Ajuntament, a Thermalia i a la Comissió Badia pels esforços que s’han fet per mantenir la casa Badia i fer possible que avui es pugui obrir al públic”.

El llibre Sebastià Badia i Cerdà en format digital per a tauletes
Una altra de les iniciatives que ha inclòs la celebració de l’Any Badia ha estat la creació de la versió digital del llibre dedicat a l’artista. L’any 2009 l’Ajuntament de Caldes de Montbui i la Comissió Sebastià Badia van presentar el llibre Sebastià Badia i Cerdà, una publicació que recull i cataloga l’obra d’aquest artista amb l’objectiu de trobar una font comuna i fidedigna sobre la seva trajectòria artística. Aquest 2016, i amb motiu de la commemoració del centenari del naixement de Badia, la Comissió Badia ha impulsat l’adaptació d’aquest llibre en format per a tauletes digitals, amb la coordinació del Museu Thermalia i el suport de l’ajuntament.

La versió digital del llibre, que inclou novetats com fotografies de les seves obres en
360graus,ja es pot descarregar de manera gratuïta per a tauletes amb sistemes IOS i Android
a: https://itunes.apple.com/es/app/sebastia-badia/id1102878141?l=ca&mt=8
https://play.google.com/store/apps/details?id=cat.atcomunicacio.sebastiabadia

Sebastià Badia i Cerdà, fill predilecte de la vila de Caldes de Montbui
Sebastià Badia (Caldes de Montbui, 1916-2009). Escultor i pintor. Va ser nomenat fill predilecte de la vila de Caldes de Montbui el 21 de març de 2009.

Ja des de molt petit es va sentir atret per les arts plàstiques. A l'edat de 14 anys, conegué l'escultor Manolo Hugué, que des de feia poc temps vivia a Caldes de Montbui. Amb ell mantingué una estreta i afectuosa relació que durà fins la mort de Manolo.

Tant la influència artística com intel•lectual d'en Manolo són molt importants en l'obra de Sebastià Badia, per bé que ell, al llarg del temps, va anar desenvolupant la seva pròpia personalitat i, després de tota una vida de treball, va deixar una important i extensa obra tant en escultura com en pintura.

Al llarg de la seva carrera artística Sebastià Badia va rebre diversos premis. El primer reconeixement oficial l'obtingué amb un relleu de pedra "Les xafarderes" a l'Exposició Municipal de Belles Arts de Primavera de l'any 1953, on va ser guardonat amb la tercera medalla. Els premis més importants que va rebre van ser: El 1954, el segon al "Premi Sant Jordi". El 1955, el primer al "Premi Sant Jordi". El mateix 1955, Medalla d'Or de l'Excel•lentíssima Diputació Provincial de Barcelona, al mèrit artístic. També al 1955, guanyà el "Premi República de Guatemala", III Bienal Hispanoamericana de Arte a Artes", Madrid. El 1960, la tercera medalla de l'Exposició Nacional de Belles Arts, i Jardins Mn. Cinto Verdaguer de Montjuïc, Barcelona.

A part del Monuments i obres escampades al llarg de la geografia, sobretot de la catalana, encara que també en podem veure a Madrid, Donostia, França, Guatemala, etc, l'obra més important és el monumental retaule en pedra calcària d'Ulldecona ubicat a l'església de Sant Esteve de Granollers i que representa la vida i la mort del Protomàrtir Sant Esteve. Aquest retaule consta de 5 grans plafons en relleu de 5 x 4 m. el central, i 5 x 3 m. els laterals, amb una escultura exempta de tres metres d'alçada i d'una sola peça que presideix el plafó central. Un total de 51 figures sobre format natural. Fou començat l'any 1955 i es va inaugurar el 1966. És un dels més grans retaules moderns en pedra.

L'obra de Badia hi ha crítics que l'han emmarcada dins del Noucentisme, per les seves formes serenes i arrodonides, si bé gran part de la seva obra va néixer a partir de l'observació de la gent que l'envoltava, que es trobava pel carrer, que veia des de la finestra del seu estudi. Treballava gent que li es propera a l'igual que moltes vegades va fer Manolo Hugué, el seu mestre. Són escultures vives.

D'altres temes recurrents de Badia són els relleus de les dones rentant, imatge que encara es dona avui en dia a Caldes de Montbui, en els safareigs públics de la vila. També són nombrosos els retrats ja sigui de la seva pròpia família o de gent propera a ell.

Darrera actualització: 20.01.2017 | 19:41