Caldes comença els curs 16/17 immers en el Projecte Educatiu de Ciutat

Dimarts, 27 de setembre de 2016 a les 09:28

La gran novetat del curs escolar que ha començat aquest setembre és la suma dels acords de l'Ajuntament i del Consell Escolar per tirar endavant el Projecte Educatiu de Ciutat

L'alcalde, Jordi Solé, i la regidora d'Educació, Roser Guiteras, han destacat, per damunt de totes les novetats del curs 2016/2017, el fet que agents de tots els àmbits es preparen per treballar plegats en el Projecte Educatiu de Ciutat (PEC).

Ho han fet durant la visita als centres escolars del municipi, que avui els ha portat a saludar equips directius i alumnat de l'Institut Manolo Hugué, i les escoles bressol La Lluna, Gegant del Pi i Peixets. Les visites van començar el dimarts passat, amb el recorregut per les escoles Farell, Calderí, Montbui i Pia i per l'Institut Pic del Vent.

Solé i Guiteras han recordat que a final de curs passat es va formalitzar la determinació d'agents polítics i educatius locals de promoure un espai de reflexió i participació ciutadana inclusiu, perquè la vila sencera se senti partícip de l'educació dels calderins i calderines al llarg de tota la vida i en tots els àmbits de la vida de la ciutat . Per això, tant el Ple de l'Ajuntament com el Consell Escolar Municipal van acordar per unanimitat iniciar el projecte.

Amb el suport de la Diputació de Barcelona, durant la tardor i hivern de 2016 es farà una diagnosi i a principis de 2017 s'iniciarà el procés de participació ciutadana. El PEC, a més de donar respostes a diferents necessitats de definició i acció expressades per tots els agents implicats en l'educació local, donarà resposta a prioritats expressades durant l'elaboració del Pla Estratègic Horitzó 2025.

Què és un PEC?
Un Projecte educatiu de ciutat (PEC), és un projecte que liderat pels governs locals, busca el compromís ciutadà amb l'educació. Una educació entesa com un procés permanent d'aprenentatge, al llarg de tota la vida, i que per tant va més enllà de l'escola.
És un instrument que ajuda a definir el model de ciutat que es vol i els valors que el sustenten, a concretar-ne accions i a establir les complicitats necessàries entre administracions i ciutadania per tirar-lo endavant. Els PEC permeten planificar i endreçar les polítiques educatives del municipi, i amb la participació ciutadania elaborar propostes i compromisos permanents, dinàmics i compartits.

Els PEC busquen estratègies per a que les administracions, els centres escolars, les famílies i la comunitat sencera treballin conjuntament per a millorar l'escolaritat d'infants i adolescents, l'accés equitatiu a un ús socialitzador i educatiu del seu temps lliure, una educació adequada i permanent per a tota la ciutadania i l'aprenentatge i l'exercici participatiu dels valors democràtics en el dia a dia dels pobles i les ciutats.


Per què un PEC?

  • Perquè l'educació és una eina fonamental en la construcció d'una societat millor en la lluita contra l'exclusió i les desigualtats socials.
  • Per afavorir dinàmiques generadores de sentit de pertinença i sentit de ciutat.
  • Per fomentar la implicació del conjunt dels agents educatius i reforçar els vincles entre la ciutadania.
  • Per promoure la participació, el sentit de ciutadania i l'enfortiment de la democràcia.


El resultat final és una suma d'accions amb el compromís de qui les realitzarà, on l'Administració local, les entitats, els col·lectius i els ciutadans sumen esforços i participen en la decisió i el desenvolupament d'un pla d'actuació consensuat.


(Font: Diputació de Barcelona)

Darrera actualització: 28.09.2016 | 07:48