L'Obra Social "la Caixa" i l'Ajuntament de Caldes de Montbui impulsen el programa Gent 3.0 per a persones grans

Dijous, 15 de gener de 2015 a les 13:54

L'Ajuntament, “la Caixa” i l'Associació de Gent Gran firmen un conveni per a la continuïtat de les accions a favor de l'embelliment actiu centralitzades a l'equipament Les Cases dels Mestres

L’Obra Social “la Caixa” impulsa, juntament amb l’Ajuntament de Caldes de Montbui, aquesta línia d’actuació per a les persones grans amb l’objectiu de fomentar la participació de les persones grans, donar valor a la seva experiència i situar-los com a protagonistes a la nostra societat.

El programa Gent 3.0 inclou activitats de formació en tecnologies de la informació , de promoció de la salut a través d’un envelliment actiu i un programa de voluntariat, que es durà a terme a Caldes de Montbui durant aquests 2 pròxims anys.

Com a novetat, en l’àmbit dels tallers dedicats a la promoció de la salut i el benestar, s'incorporen enguany dos nous tallers. El primer està dirigit a millorar la qualitat de vida de les persones grans que, afectades o no pel dolor, desitgin tenir eines per prevenir-ho. I el segon és un taller preventiu per a un envelliment saludable perquè la gent gran puguin conservar la seva autonomia, cuidar-se i a recuperar també l’activitat física.

Avui (dijous 15 de gener) ha tingut lloc la firma del Conveni de col·laboració entre l'Obra Social “la Caixa”, l'Ajuntament de Caldes de Montbui i l’Associació de Gent Gran de Caldes de Montbui per al desenvolupament dels projectes del Programa de gent gran.

L'acte ha comptat amb l'assistència de Jordi Solé, alcalde, Anna Maria Asensio Reberté, directora Àrea de Negoci de “la Caixa” – Vallès/Granollers, Pere Benet Campmany, president de l’Associació de Gent Gran de Caldes de Montbui, Pilar Aznar, regidora de Gent Gran, Noemí Nicolàs, directora de l'Oficina 76 de Caldes de Montbui, i Lluís Aranda Tècnic Territorial del Departament de Gent Gran de l'Obra Social “la Caixa”.

El conveni dóna continuïtat a un recorregut conjunt entre aquestes tres entitats que es va iniciar l'any 2011 i que ha permès l'impuls d'accions de participació, voluntariat en projectes socials, tecnològics i culturals i promoció de la salut. Per fer possible aquesta trajectòria ha estat cabdal la implicació de la L'Obra Social ”la Caixa” a través del seu Programa de persones grans, que té per objectiu l'atenció a la població de més edat a través de la formació i del foment de l'envelliment actiu.

L'altra peça clau d'aquesta iniciativa és l'Associació de Gent Gran de Caldes de Montbui, que compta amb més de 1000 socis que poden beneficiar-se del seguit d'activitats proposades.

La nova generació de persones grans

L’objectiu del nou programa és fomentar la participació activa de les persones grans i fer-les presents en la nostra societat, adaptant-se a la vegada a les seves necessitats actuals. Es cerca fomentar uns hàbits més saludables i contribuir a mantenir-se actiu, tant físicament com mentalment, i oblidar-se així dels mites de l’edat.

Projectes de Formació en Tecnologies de la Informació i Comunicació (TIC):

Aproximació a les Noves Tecnologies: Taller adreçat a aquelles persones que no han tingut l’oportunitat d’apropar-se a la informàtica. L’objectiu principal és que els participants adquireixin els coneixements essencials, com usuaris, sobre el hardware i el software i que puguin desenvolupar habilitats digitals bàsiques.


Creació de Projectes digitals I: Taller que pretén fomentar l’aprenentatge de les tecnologies mitjançant l’elaboració d’un projecte, que es defineix segons les inquietuds i motivacions dels participants. En aquest primer nivell els participants aprenen a utilitzar programes d’edició de textos i imatges, sense oblidar els recursos que ofereix Internet per a publicar continguts digitals.


Creació de Projectes digitals II: L’objectiu principal d’aquest tallers és que els participants dissenyin i desenvolupin un projecte alhora que adquireixin coneixements informàtics. En aquest segon nivell s’aprèn a utilitzar eines de presentació de projectes en format digital.


Xarxes Socials: En aquest taller, els participants amb uns coneixements bàsics en la utilització de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC), s’introdueixen en l’ús de les xarxes socials alhora que els ajuda a comprendre per què serveixen i, en conseqüència, decidir com les poden aplicar a la seva vida quotidiana per ampliar i/o millorar les seves possibilitats de comunicació amb l’entorn més proper.

La Xarxa, en el nostre dia a dia: L’objectiu d’aquest taller és adquirir coneixements en l’ús i comprensió de les eines i aplicacions digitals més representatives.

Projectes de Participació Social i Voluntariat:

Grans lectors: Participació en tertúlies entorn la lectura d’un llibre escollit especialment per la seva temàtica i dinamitzat per voluntaris.

Acció local: Desenvolupar un projecte de voluntariat amb les entitats i agents del territori en funció de les necessitats específiques de cada zona. Per exemple, CiberCaixa Solidària amb col·lectius en risc d’exclusió social.

En l’àmbit d’aquests projectes es contempla una formació genèrica en Habilitats socials i promoció de la participació i voluntariat.

Activitats Intergeneracionals: L’objectiu d’aquestes activitats és promoure les relacions intergeneracionals per apropar les persones de diferents grups d’edat amb l’ànim d’enriquir els vincles i el coneixement mutu, utilitzant les TIC com a eina per a la interacció.

Tallers de Promoció de la Salut i Benestar:

Despertar amb un somriure: Contribuir al benestar i la salut, amb l’objectiu de donar resposta a les preocupacions que sovint sorgeixen entre les persones grans pel fet de no dormir bé, i amb la voluntat d’informar-les per tenir més coneixement entorn el son i les seves alteracions i oferint estratègies que els ajudin a aconseguir un descans nocturn reparador.

Actíva’t: Dóna a conèixer com funciona el nostre cos, especialment el cervell, i quins són els efectes de l’envelliment posant a l’abast eines per detectar la diferència entre envelliment i malaltia, a més a més, ajuda a entendre la importància de dur una vida activa per a gaudir d’un millor benestar en aquesta etapa de la vida.

ActivaLaMent: Una plataforma virtual que té com a objectiu estimular les capacitats cognitives per a mantenir la ment activa i incrementar l’autonomia personal. La plataforma es desenvolupa a través de diferents activitats que exerciten sis àrees cognitives principals: atenció i concentració, memòria, processament visual i auditiu, llenguatge i funcions executives. Hi haurà sessions de divulgació de la plataforma entre els usuaris, voluntaris i professionals dels centres.

Menys dolor, més vida: Promoure el benestar i la millora de la qualitat de vida de les persones grans afectades pel dolor, i de les persones grans no afectades, però que desitgin tenir eines per prevenir-ho. Pretén ajudar a combatre creences com que el dolor és un “mal de l’edat” i contribuir així a la millora de la salut física i emocional de la gent gran.
Entrena: És un taller preventiu per a un envelliment saludable que ajudarà a la gent gran a conservar la seva autonomia, a cuidar-se i a recuperar la seva activitat física.

 

Darrera actualització: 15.01.2015 | 14:07