La plaça del Lleó s’inaugura el 25 de novembre

Divendres, 23 de novembre de 2018 a les 00:00

Aquest diumenge 25 s’inaugura la remodelació de la plaça de la Font del Lleó. Presidit pel president del Parlament de Catalunya, l’acte comptarà amb un concert de música de cambra

Després de la cancel·lació a causa de l’amenaça de pluja de la inauguració prevista pel 18 de novembre, aquest diumenge 25 de novembre és previst inaugurar la remodelació de la nova plaça de la Font del Lleó, amb un acte a les 12:30 h de migdia que vol acollir tot el poble i que, a més dels parlaments de l’alcalde i l’assistència dels regidors i regidores del consistori, comptarà amb la presència del president del Parlament de Catalunya Roger Torrent, i un concert de l’Orquestra de Cambra Terrassa 48. L’acte també inclourà el descobriment dels panots dedicats a les activitats que acull regularment la plaça per part de les entitats que les protagonitxen.

Una obra cofinançada per la Generalitat i la Diputació

Les obres van començar la segona setmana de febrer amb la retirada de llambordes i l'afectació total de la plaça, tot i que els treballs preparatius van començar abans. Els treballs es van adjudicar a la unió temporal d'empreses (UTE) integrada per ROGASA i REHACSA per valor de 902.086,07€ (es va licitar per 1.187.254,63€) i compten amb una subvenció del 50% de la Generalitat de Catalunya a través de la Llei de Barris, i una subvenció de les meses de concertació de la Diputació de Barcelona, de 305.318,75 euros. La resta del finançament s’ha fet amb fonts propis municipals.

Les excavacions prèvies van propiciar dues importants descobertes

En tractar-se d'una zona d'interès arqueològic, les obres d’urbanització de la plaça han estat condicionades per tot un seguiment arqueològic previ que es fa fer l’any passat i per les troballes de restes romanes i medievals. En aquest sentit, les excavacions prèvies, que es van realitzar durant l’any 2017, van propiciar dues grans descobertes. Una va ser un cap de marbre blanc de mida natural que havia format part d’una escultura romana. Una representació del deu Apol·lo esculpida en mabre de Paros (Grècia) a la Roma del segle II D.C. i que va aparèixer en el rebliment de la piscina termal que hi ha al davant del conjunt visitable. Es troba en bon estat de conservació i suposa el primer cap d’escultura romana que surt a Caldes de Montbui


 

associat a una estratigrafia. L’altre va ser la nova piscina romana descoberta en el subsòl de la plaça i davant el Museu Thermalia, de dimensions més reduïdes. Amb aquesta, ja són 4 les piscines localitzades en aquest àmbit, la més important la «natatio» de davant les Termes Romanes, una bassa rectangular de 15 metres d’allargada considerada una de les més grans de Catalunya i de tota la península ibèrica. També es van localitzar altres restes, com una petita piscina, part d’una tercera i una zona de conduccions d’aigua i probable enjardinament que confirmen l’extensió i complexitat del conjunt termal. Durant l’excavació també es van poder datar restes de l’urbanisme baixmedieval de la vila termal i també dels segles XIV fins al XX.

La nova plaça inclou uns panots amb les entitats o activitats que li donen vida

La urbanització de la nova plaça s’ha fet en base al projecte presentat per l’estudi Volta Arquitectura + AR47 que van incorporar a la proposta les exigències urbanístiques, geològiques, socials i turístiques d’aquest centre neuràlgic calderí, i també els resultats d’un procés de participació ciutadana que recull les prioritats d’entitats i veïns de Caldes de Montbui.

La plaça de la Font del Lleó continuarà representant la singularitat termal de la vila, sent la plataforma principal de fires i manifestacions culturals i tradicionals, posant en valor els elements patrimonials que acull i fent honor a la història més antiga i més recent del municipi. A més, es converteix en una plaça més amable i més accessible, per quan només calgui passejar-la i admirar-la.

Per fer palesa tota aquesta vida que s’hi fa a la plaça i donar presència permanent a les entitats, associacions i/o activitats que acull, la nova plaça incorpora uns panots d’acer corten oxidat representatius del que s’hi fa. Així, la nova plaça acull un total de 12 panots: 7 dedicats a entitats (Agrupació Sardanista Calderina, Ball de Diables, Bastoners, Castellers de Caldes, Colla de Gegants i Capgrossos, i Comissió de Reis); 3 dedicats a activitats insígnies fetes per entitats com el Ball de Plaça, les Catifes de Corpus i l’Escaldarium; una que recull el símbol de les olles que bullen sempre a les fires que es fan a la plaça; i una darrera, que representa l’escut de l’Ajuntament, i on es posa l’any en què s’inaugura la remodelació de la plaça. Per donar més visibilitat a les activitats que acull la plaça al llarg de l’any, les entitats descobriran les plaques corresponents a les seves activitats.


 

Llambordes, aigua i vapors termals

La nova plaça vol potenciar la presència de l’aigua termal en totes les seves versions. Per això incorpora una nova font, que fa de muret davant les Termes Romanes, i soluciona el difícil accés a la Font del Lleó per a persones amb mobilitat reduïda. Com un recordatori permanent de les «natatios» que existeixen en el subsòl, els perfils d’aquestes antigues piscines romanes incorporen en la superfície de la nova plaça un circuït tancat d’aigua termal que s’obrirà els mesos d’hivern perquè, en contrast amb el fred, aporti vapor a l’emblemàtica plaça fent un homenatge constant al fet termal que caracteritza Caldes de Montbui.

També contempla la conservació de la llamborda, col·locant la llamborda original (polida i tallada linealment) al centre, on conviu amb llamborda de granit als perímetres, i fent servir les alineacions de la pedra per integrar i donar protagonisme als elements patrimonials que acull la plaça, com les Termes o la Font.

El joc de paviments distingeix els diferents espais i nivells de la plaça, perquè tot l’espai està construït en un únic pla que facilita la celebració de tot tipus d’esdeveniments i l’accessibilitat.

Finalment, es conserven els fanals i es potencien, en la mesura que un subsòl ple de vestigis romans ho permet, les zones verdes amb alzines, arbres que avui han començat a poblar la plaça, una espècie de gran bellesa i tradició mediterrània, que ja antigament envoltava les termes romanes.

La Fira de Nadal, primera activitat que acollirà la nova plaça

A banda del dia de la inauguració, l’activitat tornarà a la plaça el primer cap de setmana de desembre amb l’emblemàtica Fira de Nadal, una de les primeres que es celebren a Catalunya. De fet, la darrera edició de la Fira, el desembre del 2017 i el Ball de Plaça de la Diada de Sant Antoni, el gener d’aquest any, van ser les darreres activitats que va acollir la plaça abans de la seva remodelació.

El canvi de dia de la inauguració de la plaça fa que la data coincideixi amb la celebració de la cursa del Farell, la més veterana de Caldes. Per això es preveu que els participants de la cursa passin per la plaça el mateix diumenge pels volts de les 10 h del matí.


 

Darrera actualització: 23.11.2018 | 10:26

Imatges