Caldes de Montbui mira a Europa en clau termal

Dissabte, 9 de maig de 2020 a les 07:00

Avui 9 de maig, celebrem el dia d’Europa tot reivindicant el paper dels municipis com agents importants en les relacions internacionals i bilaterals via agermanaments i relacions a mig termini amb un objectiu comú, en el cas de Caldes, el termalisme

Europa ens ensenya que les aigües mineromedicinals, mitjançant els tractaments termals prescrits pels metges de la sanitat pública poden ser un tractament preventiu i una font de salut per a totes les edats

La formació i el turisme termal de qualitat i sostenible són els grans referents europeus per emmirallar-nos

L’octubre de 2018 Caldes va presentar la seva candidatura a l’assemblea de l’European Historic Themal Towns Associaction (EHTTA), una associació sense ànim de lucre que aplega unes 40 ciutats termals europees de 13 països (Bèlgica, Croàcia, República Xteca, Hungria, França, Alemania, Grècia, Itàlia, Portugal, Romania, Espanya, Turquia, Regne Unit).

La presentació de la candidatura a càrrec de l’actual regidora d’Europa i Projecció Exterior, Núria Carné Navarro, va ser acceptada pels països integrants de l’assemblea ja que Caldes té els requisits per a formar-ne part: tradició històrica, explotació de les aigües mineromedicinals, activitats relacionades amb tractaments termals (balnearis), projectes de desenvolupament termal i turístic amb finalitats socioeconòmiques, conservació del patrimoni arquitectònic, patrimoni històric termal datat com a mínim del segle XIX, monuments declarats com a Bé Cultural d’Interès Nacional, oferta d’activitats culturals i tradicionals, i una xarxa d’hotels i serveis turístics de qualitat.

L’any 2020 la regidora de Turisme i Termalisme, Carme Germà, recollia el distintiu de Compromís per la Sostenibilitat Biosphere de l’Ajuntament de Caldes de Montbui com a destinació turística, pel seu esforç i compromís amb la qualitat i la sostenibilitat i per treballar alineats amb l’agenda 20/30 de desenvolupament d’un turisme responsable i sostenible.

Caldes de Montbui ha participat de les diferents iniciatives i activitats que ha dut a terme l’EHTTA realitzant un intercanvi de coneixements amb una coordinació política i tècnica dels països integrants que tenen la finalitat comuna d’aprendre noves mirades sobre el termalisme.

Projectem un futur europeu ple d’oportunitats per Caldes mitjançant relacions bilaterals

Els mecanismes de relació entre països de la Unió Europea com l’establiment de relacions bilaterals, és un model que s’està explorant des de la regidoria d’Europa i Projecció Exterior, ja que formar part de l’EHTTA ens ha permès conèixer altres pobles europeus de característiques similars a Caldes de Montbui amb els quals podríem establir un marc de diàleg i de descobriment per a seguir ampliant aquesta mirada vers el termalisme europeu. S’han començat ja a teixir les primeres relacions amb un poble italià però ara per ara es van haver d’aturar a causa del coronavirus.

L’acompanyament ciutadà: Associació d’Amics d’Europa i Cercle d’Amics de Taunusstein

Un dels reptes d’aquesta mirada a Europa és que aquests projectes d’intercanvi d’experiències i coneixements no quedin només en l’esfera de les administracions i del sector privat, sinó que la ciutadania sigui part activa per explorar les vies de relació social, cultural, d’aprenentatge de nous idiomes, formes de viure, etc.

L’Associació d’Amics d’Europa impulsa des de l’any 2010 l’agermanament amb la població francesa de Saint Paul Les Dax i des dels seus inicis és una associació oberta a l’intercanvi amb altres pobles europeus. De fet, juntament amb l’entitat s’està treballant la nova relació bilateral italiana. El principal atractiu d’aquests projectes d’intercanvi d’experiències i coneixements és que no quedin només en l’esfera de les administracions i del sector privat, sinó que la ciutadania, a través de les entitats del poble, segueixin sent part activa per explorar les vies de relació social, cultural, d’aprenentatge de nous idiomes, formes de viure, etc.

El Cercle d’Amics de Taunusstein segueix treballant per tal de mantenir l’agermanament entre la ciutat alemanya de Taunusstein i Caldes de Montbui. Aquest 2020 l’entitat tenia previst fer el tancament de la celebració del 30è aniversari d’agermanament però no es podrà celebrar segurament en el marc de la pandèmia en la quan ens trobem. Són tres dècades de relacions internacionals, de compartir cultura, art, esport, música, dansa... La Beca Rosita Macau, un ajut per a joves per a estudiar l’idioma al país d’origen, també s’ha atorgat enguany i es durà a terme quan la situació ho permeti.

La formació professional i especialització universitària basada en el sector termal

El model de termalisme sanitari de l’Institut de Termalisme de Dax (que depèn de la Universitat de Bordeus), des de fa 20 anys ofereix formació d’agent termal equivalent a un grau mig de formació professional. I també imparteix tres especialitzacions universitàries de termalisme.

Fruit de molt treball prèvi amb el Departament d’Edudació de la Generalitat de Catalunya, l’IES Manolo Hugué, l’Associació Balneària de Catalunya, els balnearis del municipi i també d’aquesta experiència de coneixement in situ, Caldes de Montbui acollirà aquesta tardor el primer cicle formatiu de grau superior de Tècnic/a en Termalisme i Benestar, un cicle de nova creació tant a Catalunya com a l’Estat Espanyol. Un enfortiment de la promoció i el treball conjunt de les esferes públiques i privades.

El termalisme sanitari

Altres països europeus, com França, Alemanya, Itàlia, entre altres, incorporen el termalisme com a tractament de prescripció mèdica i accessible a qualsevol edat. D’acord amb la informació proporcionada en el marc de la visita a Saint Paul Lès Dax, el sistema sanitari francès  proposa estades de tres setmanes per realitzar cures termals i reemborsa als usuaris el 65% del cost dels tractaments i l’atenció mèdica rebuda seguint les indicacions del metge de capçalera i del metge especialitzat en hidrologia mèdica.

La promoció d’un model semblant a Catalunya que incorporés un programa de termalisme en la sanitat pública del nostre país, és a dir que els metges puguin prescriure tractaments termals és el nou repte de l’Ajuntament de Caldes de Montbui, conjuntament amb l’Associació de Viles Termals de Catalunya.

 

 

Darrera actualització: 08.05.2020 | 20:16